IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
23 December 2014

Valmet fortsätter ta hem order till Värmland

Under sommaren annonserade Valmet i Karlstad att man tagit hem order till ett värde av en miljard svenska kronor. Nu har företagets mjukpappersverksamhet fått ytterligare två order på kompletta mjukpappersmaskiner och har därmed stärkt sin ställning som marknadsledare. De senaste tillskotten i orderboken ska levereras till kunder i Polen och Kina som ska tillverka sitt toa- och hushållspapper på en Valmetmaskin (bilden ovan).

”Det är extra roligt att det är kunder i Europa och Kina som köper nu” säger Erik Kornfeld, platschef på Valmet i Karlstad. ”Den europeiska marknaden räknas som ’mogen’ med liten tillväxt och därmed ganska få investeringar i nya maskiner. Kinamarknaden å andra sidan växer men har under en tid brottats med viss överkapacitet. Flera kunder har lagt sina investeringsplaner på is för att komma i kapp efterfrågan. Att de kunder som nu investerar i ny kapacitet väljer att köpa en Valmetmaskin är ett gott betyg på att vi har både den teknik och kunskap som kunderna behöver” menar Erik

VALMET SERVAR ALLT FRÅN FAMILJEFÖRETAG TILL MULTINATIONELLA KONCERNER

Valmet har sedan länge haft en stark ställning på marknaden för större maskiner men har nu även hittat ett sätt att locka de små, lokala producenterna som inte vill tillverka så stora volymer mjukpapper.

”Vi har utökat vårt tidigare samarbete med en japansk maskintillverkare. De hjälper oss att marknadsföra och leverera små maskiner till ett rimligt pris. Samarbetet innebär att vi får möjlighet att sälja våra nyckelkomponenter till ett kundsegment där vi normalt sett inte blir tillfrågade. Vår japanska partner står för övrig tillverkning samt montage och installation. Vi har ett flertal såna här samarbetsprojekt på gång just nu och de ger ett viktigt tillskott i våra verkstäder” berättar Jan Erikson, försäljningschef.

HÖG AKTIVITET I VERKSTÄDER

Valmet har förnärvarande pågående leveransprojekt i alla världsdelar. Det är trångt om utrymmet i verkstäder och montagehall och flera maskiner byggs parallellt för att hinna med.
Vi har under senaste tiden rekryterat ett antal personer för att avlasta kritiska funktioner” påpekar Erik Kornfeld.

EN VÄXANDE MARKNAD

I takt med ökad urbanisering och en växande medelklass växer efterfrågan på mjukpapper med cirka fyra procent per år. Men användningen av toa- hushålls, servett- och näsdukspapper varierar stort i världen. Från högkonsumerande Nordamerika med sina 24 kg per person och år till Mellanösterns 3 kg eller Nordafrikas 0,5 kg per person. Den största tillväxten och därmed efterfrågan på nya maskiner sker i Kina, Östeuropa, Mellanöstern och Sydamerika.

Förutom mjukpappersverksamhetens nya order så har även Valmets Fiberverksamhet i Karlstad sålt bra i år. Enheten på Sommaro som är teknikcenter för massakokning och kausticering har under 2014 tagit hem flera stora order på  nya anläggningar och uppgraderingar av kunders processer. Huvuddelen av dessa kommer från Europa, Asien och Nordamerika.

Fler Nyheter

flik
22
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Tre minuter om Klimatsmart innovation

Peter Edberg (till vänster i soffan) är projektledare på Paper Province. Han berättar om Klimatsmart innovation för intresserade åhörare och företagsgrannar i Innovation Park. Konceptet heter Keep talking och går ut på att pitcha vad man sysslar med – på tre minuter.

Läs mer
flik
21
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Papper vs plast och glas - vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?

Olika material har olika egenskaper som gör dem olika lämpade för att innehålla olika produkter och livsmedel. Frågan är: vilket material är miljövänligast om man räknar in förpackningens hela livscykel från tillverkning till användning och återvinning. Så här säger forskarna vid Karlstads universitet.

Läs mer
flik
20
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Nytt butikskoncept med enbart träprodukter

“Trä” Så heter en ny butik som slagit upp sina portar i Inre Hamn i Karlstad. Och sortimentet är precis vad namnet lovar.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Projektengagemang expanderar i Indien

Paper Province medlemsföretag Projektengagemang har vunnit flera nya internationella order. De nya uppdragen betyder bland annat att de får fortsatt förtroende att konstruera ett industriellt vattenreningsverk i Saudiarabien samt ett värmekraftverk i Indien.

Läs mer