IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
15 January 2018

Utveckla ditt företag med agil kompetensutveckling

Qualifier hjälper ledare att utveckla sina verksamheter med hjälp av agil kompetensutveckling. Arbetssättet grundar sig på egna erfarenheter och har utvecklats från den praktiska verkligheten. ”Jag saknade konceptet i mina tidigare yrkesroller som produktionschef och planeringschef,” säger Simon Sachs Ståhl.

Qualifier – ett av Paper Province nyaste medlemsföretag – hjälper företag och organisationer att implementera en snabbare, mer strukturerad och bättre planerad verksamhetsutveckling. Med hjälp av en egenutvecklad molntjänst i form av en kompetensmatris styr Qualifier avdelningens kunskap mot ett definierat behov. Tankar konverteras till kunskap i mindre pusselbitar vilket gör helheten lättare att hantera och att förstå.

STÄNDIGT NYA PUSSEL

Hur kompetenspusslen ser ut på företag förändras hela tiden. Ett nytt pussel måste läggas om någon börjar eller slutar, nya maskiner köps, nya produktioner startar… Det går inte att säga i förväg vad som ska hända. På grund av det tycker Qualifier att företagsledarna ska frikoppla kompetensutvecklingen från medarbetarsamtalen.

– Världen är inte så statisk att vi kan bedöma alla behov och förändringar som kommer att ske under ett helt år, säger Simon Sachs Ståhl.

ANPASSAR EFTER VERKLIGHETEN

Med hjälp av Qualifiers koncept utvärderar ledaren hela tiden sitt behov och anpassar utvecklingen efter de förändringar som sker i verkligheten. Ledarna måste vara snabba och agera på avvikelser så att de hela tiden jobbar med rätt saker i rätt tid.

– Jag brukar säga att varje ledare ska lägga en timme varannan till varje vecka på att planera och styra sin avdelnings utveckling.

Företagsledarna ska ha kontroll på det långsiktiga behovet och planeringen men det gäller att realisera det som är viktigast i stunden.

MEDARBETARNA VET SVARET

– Första steget är alltid att definiera ”vad är viktigt i vår verksamhet?”. Det är bara medarbetarna som kan ge svaret på frågan. Genom att kartlägga deras kompetenser skapar vi en bred förankring och samsyn hos avdelningen vilket förenklar implementeringen. Denna enkla fråga följs av frågor som ”vem kan vad?” och ”vad är vårt behov?”

AGIL=LÄTTRÖRLIG

– När kartan är klar måste vi börja styra utvecklingen och vi kommer då till det ”agila”. Agil kommer från det engelska ordet agile som betyder smidig, vig och lättrörlig. Det är så det ska vara, det ska vara enkelt. Agil kompetensutveckling handlar om att göra lite men med hög frekvens.

Hör Simon  Sachs Ståhl berätta mer här.

 

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer