IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
7 January 2014

Unika lyftok tillverkas av familjeföretag

Värmlandsföretaget Br. Hedbergs mekaniska utanför Karlstad tillverkar unika lyftok med radiostyrd hydraulik. – Det finns inget liknande vad vi vet i världen, säger Hans Jonsson, företagets konstruktör. Nästa steg är att expandera lyftoken till den tyska marknaden, fortsätter Hans.

Lyftoken kan användas till nästan vad som helst där man behöver nivellering av objektet. Lyftoken har, till skillnad mot vanliga lyftdon, en hydraulisk funktion med två hydraul-kolvar med en slaglängd på 400 mm. Detta innebär att varje objekt enkelt kan nivelleras och placeras i korrekt position utan omtag. Lyftoket styrs med två radioenheter; en vid i krokning och en vid montageposition.

Flera av de stora byggföretagen i Sverige och Norge använder sig av lyftok från Hedbergs. De har bland annat används vid byggnationen av Friends Arena och vid utbyggnaden av Karolinska institutet i Stockholm.

I sortimentet finns två versioner på lyftok, Humlan med en lyftkapacitet på 1 – 18 ton och Myggan med en lyftkapacitet på 500kg – 7 ton. Den mest frekventa användningen av lyftoken är vid montage av byggelement, där det visat sig att Humlan ger en 15 procentig effektivitetsökning.

Tillverkningen av lyftoken är ett komplement till ordinarie verksamhet som mestadels består av legotillverkning såsom bearbetning i form av fräsning och karusellsvarvning samt svetsning och målning. Hedbergs produkter säljs via Ganterud Consulting AB och leveranstiden är omkring 5-6 veckor, men företaget försöker att alltid ha ett lyftok på lager för omgående leverans. Hittills har företaget tillverkat och sålt omkring 45 stycken lyftok. Nu siktar företaget vidare och planerar att exportera lyftok till den tyska marknaden.

Fler Nyheter

flik
21
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Papper vs plast och glas - vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?

Olika material har olika egenskaper som gör dem olika lämpade för att innehålla olika produkter och livsmedel. Frågan är: vilket material är miljövänligast om man räknar in förpackningens hela livscykel från tillverkning till användning och återvinning. Så här säger forskarna vid Karlstads universitet.

Läs mer
flik
20
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Nytt butikskoncept med enbart träprodukter

“Trä” Så heter en ny butik som slagit upp sina portar i Inre Hamn i Karlstad. Och sortimentet är precis vad namnet lovar.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Projektengagemang expanderar i Indien

Paper Province medlemsföretag Projektengagemang har vunnit flera nya internationella order. De nya uppdragen betyder bland annat att de får fortsatt förtroende att konstruera ett industriellt vattenreningsverk i Saudiarabien samt ett värmekraftverk i Indien.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Stora Enso Skoghalls bruk firar 100 år

När ett av Värmlands största företag i förra veckan fyllde hundra år firade de med att bjuda sina anställda på familjedag i Mariebergsskogen och festkväll med trerätters på Karlstad CCC. Dessutom bjöds politiker och beslutsfattare in till ett halvdagsseminarium om hållbar utveckling, där bland andra Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall pratade om bioekonomins potential.

Läs mer