IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
7 January 2014

Unika lyftok tillverkas av familjeföretag

Värmlandsföretaget Br. Hedbergs mekaniska utanför Karlstad tillverkar unika lyftok med radiostyrd hydraulik. – Det finns inget liknande vad vi vet i världen, säger Hans Jonsson, företagets konstruktör. Nästa steg är att expandera lyftoken till den tyska marknaden, fortsätter Hans.

Lyftoken kan användas till nästan vad som helst där man behöver nivellering av objektet. Lyftoken har, till skillnad mot vanliga lyftdon, en hydraulisk funktion med två hydraul-kolvar med en slaglängd på 400 mm. Detta innebär att varje objekt enkelt kan nivelleras och placeras i korrekt position utan omtag. Lyftoket styrs med två radioenheter; en vid i krokning och en vid montageposition.

Flera av de stora byggföretagen i Sverige och Norge använder sig av lyftok från Hedbergs. De har bland annat används vid byggnationen av Friends Arena och vid utbyggnaden av Karolinska institutet i Stockholm.

I sortimentet finns två versioner på lyftok, Humlan med en lyftkapacitet på 1 – 18 ton och Myggan med en lyftkapacitet på 500kg – 7 ton. Den mest frekventa användningen av lyftoken är vid montage av byggelement, där det visat sig att Humlan ger en 15 procentig effektivitetsökning.

Tillverkningen av lyftoken är ett komplement till ordinarie verksamhet som mestadels består av legotillverkning såsom bearbetning i form av fräsning och karusellsvarvning samt svetsning och målning. Hedbergs produkter säljs via Ganterud Consulting AB och leveranstiden är omkring 5-6 veckor, men företaget försöker att alltid ha ett lyftok på lager för omgående leverans. Hittills har företaget tillverkat och sålt omkring 45 stycken lyftok. Nu siktar företaget vidare och planerar att exportera lyftok till den tyska marknaden.

Fler Nyheter

flik
13
December
Nyheter
Av: robert-rundberget

Forskning blev konst

7 december arrangerade Paper Province tillsammans med Karlstads universitet ett unikt vernissage där aktuella forskningsprojekt visades upp som konst på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer
flik
13
December
Nyheter
Av: m-wangestam

På väg mot studentliv och bi-strömmar i Kina

Om några dagar reser Tobias Söderbom Olsson och Gustav Lilliecreutz till Hong Kong. De har blivit antagna som utbytesstudenter på The Chinese University of Hong Kong. De kommer även utföra ett uppdrag åt Paper Province. ”Vi ska titta på de kinesiska sågverkens produktionskedjor och deras bi-strömmar”, säger Tobias Söderbom Olsson.

Läs mer
flik
11
December
Nyheter
Av: m-wangestam

De spanar efter en stor miljöbov på sjukhuset - plastpåsar

Landstinget i Värmland har pekat ut plastpåsar som en av tio engångsprodukter som ger stora klimatavtryck. Det är bakgrunden till att tjugo personer ger sig ut i verksamheten på sjukhuset för att undersöka hur processerna kring plastpåsar ser ut. ”Vi tittar på problem och utmaningar i en användares verklighet för att ta reda på om det kan skapa bättre lösningar”, säger Camilla Evensson, projektledare på…

Läs mer
flik
6
December
Nyheter
Av: m-wangestam

Stort engagemang för ett hållbart Hammarö

”Bygg nya hus i trä. Gör Hammarö till Sveriges bästa cykelkommun. Gör klimatsmarta upphandlingar i kommunen. Ordna en buss (av trä) som går på biobränsle till Karlstad. Få källsorteringen på Hammarö att fungera.” Kreativiteten flödar på workshopen Klimatsmart Hammarö.

Läs mer