IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
2 November 2017

Markarbetena drar igång på nya CLT-fabriken

En hållbar lösning inom bostadsbyggandet är korslimmat trä. Nu påbörjas markarbetet för Stora Ensos stora projekt - en ny produktionslinje för korslimmat trä (CLT) i anslutning till Gruvöns sågverk. ”Den kommer att stärka Stora Ensos ställning som global leverantör av byggelement i trä.”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

CLT-fabriken i Grums kommer att ha den största produktionen av CLT i Sverige.

– Den nya fabriken befäster vår position som marknadsledande inom CLT, säger Pär Larsson.

I två år kommer bygget att pågå och produktionen på den nya linjen beräknas starta i början av 2019. Runt 100 000 kubikmeter CLT per år kommer den nya produktionslinjen klara av att producera. Det här innebär förstås att arbetsstyrkan behöver utökas, ungefär 60 heltidsanställda kommer att anställas.

CLT står för Cross Laminated Timber. Det är korslimmat massivträ som tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade enkelskiktskivor. CLT kan användas för att bygga allt från småhus till industrihallar och höghus.

Investeringskostnaden beräknas till 45 miljoner euro.

“Det är glädjande att vi nu påbörjar byggnationen av denna strategiskt viktiga investering”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer