IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
2 November 2017

Markarbetena drar igång på nya CLT-fabriken

En hållbar lösning inom bostadsbyggandet är korslimmat trä. Nu påbörjas markarbetet för Stora Ensos stora projekt - en ny produktionslinje för korslimmat trä (CLT) i anslutning till Gruvöns sågverk. ”Den kommer att stärka Stora Ensos ställning som global leverantör av byggelement i trä.”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

CLT-fabriken i Grums kommer att ha den största produktionen av CLT i Sverige.

– Den nya fabriken befäster vår position som marknadsledande inom CLT, säger Pär Larsson.

I två år kommer bygget att pågå och produktionen på den nya linjen beräknas starta i början av 2019. Runt 100 000 kubikmeter CLT per år kommer den nya produktionslinjen klara av att producera. Det här innebär förstås att arbetsstyrkan behöver utökas, ungefär 60 heltidsanställda kommer att anställas.

CLT står för Cross Laminated Timber. Det är korslimmat massivträ som tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade enkelskiktskivor. CLT kan användas för att bygga allt från småhus till industrihallar och höghus.

Investeringskostnaden beräknas till 45 miljoner euro.

“Det är glädjande att vi nu påbörjar byggnationen av denna strategiskt viktiga investering”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer