IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
19 March 2015

Sofia Strandvall ny fabrikschef på Vallviks bruk

Vallbriks bruk som ingår i Rottneroskoncernen har fått en ny fabrikschef. Sofia Strandvall, som 2001 började som nybakad civilingenjör på Vallvik och 2010 blev produktionschef, har nu utnämnts till fabrikschef.

Sofia är uppvuxen i Ljusne mellan Vallvik och Söderhamn men hade trots detta ingen egentlig anknytning till massaindustrin. Hon sökte sig till kemilinjen på KTH i Stockholm och sedan var det mest slumpen som gjorde att hon hamnade i massaindustrin och Vallvik.

Vallvik uppfattade hon som ett litet bruk med stora möjligheter där hon kunde få se och lära sig mycket. Att vara kvinna i den tidigare mansdominerade massaindustrin uppfattar hon inte som särskilt speciellt.
– Det kommer fler och fler kvinnor hela tiden. Då är åldersstrukturen en större utmaning. De närmaste åren pensioneras många som arbetat länge i massaindustrin. Det är viktigt att vi fångar upp deras kunskaper och erfarenheter
– Jag har visserligen sett att det vi får alltfler ansökningar från yngre personer vilket är glädjande. Under lång tid var massaindustrin förknippad med nedläggningar och bolmande fabriker. Nu har vinden vänt och nya möjligheter har öppnat sig. De allt renare pappersmassorna varken luktar eller innebär lika bolmande skorstenar som tidigare.
– Dessutom står vi glädjande nog inför utmaningen att åter öka produktionen. Men det ska ske på ett ekonomiskt och miljömässigt ansvarsfullt sätt.

Vallviks bruk ingår i Rottneroskoncernen. Av massan på Vallviks bruk blir 27 procent tryckpapper, 31 procent filter av olika slag och 13 procent e-massa. Vallvik är e-massa kallas Robur flash och är ledande världen inom sitt område. Den massan används i elektriska isolationsmaterial, transformatorboard och kondensatorpapper. Då krävs extremt ren massa som rensats på allt som är elektriskt ledande.

Fler Nyheter

flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Stöd till aktiva inom biobaserad ekonomi

Har ni vad som behövs för att lyckas med er biobaserade ekonomi? Om svaret på frågan är nekande kanske ni vill ta hjälp av SuperBio. De arbetar med att stödja nya lovande värdekedjor inom biobaserad ekonomi och erbjuder en rad innovationstjänster till SMF-företag.

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

SOMAS får ny rekordorder - del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Läs mer
flik
16
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Tre Paper province-företag i Treesearch

I onsdags offentliggjordes den nationella forskningsplattformen Treesearch. Satsningen stöds av Vinnova med 70 miljoner kronor, vilket gör den till den största skogliga forskningsinsatsen någonsin i Sverige. Tre av Paper Province medlemsföretag deltar i projektet.

Läs mer