IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
11 April 2016

VÄLMÖBLERAD NY PROJEKTLEDARE

Trodde du att livet var rättvist? Glöm det! Alla är inte ”vackra på sitt sätt”, eller bra på något, och begåvning är inte jämnt fördelat över hela mänskligheten för då skulle det inte finnas personer som har så sällsynt välmöblerat intellekt som Marcus Elmer. Det enda rättvisa är att han – till nytta för hela mänskligheten – framöver kommer ägna sitt skarpsinne åt att förverkliga en skoglig bioekonomi, som projektledare på Paper Province.

Marcus gillar att reparera flipperspel. Han gillar också att simulera hur mycket bränsle en lastbil som avgår från Berlin till Amsterdam kl 07.45 en torsdag i mars kommer att förbruka, och han tycker om att sköta sitt 250-liters akvarium. Någon gång i framtiden skulle han vilja bygga ett hus och driva sitt eget företag. Han ska bara bestämma sig för vilken av alla idéer som trängs där inne som är mest lämpad att kommersialisera först. ”Det är roligt att bygga saker och tillfredsställande när de dessutom fungerar. Men just nu räcker det gott att ha en dotter på ettochetthalvt som hobby”, menar Marcus ödmjukt.

FLYTTADE ”HEM”

33 år gammal har han precis börjat jobba igen efter en föräldraledighet med Annie, som dottern heter. För några månader sedan flyttade han och hustrun Johanna tillbaks ”hem” till Värmland från Göteborg, där de bott i ett tiotal år. Båda är ursprungligen från Värmland, men träffades under studietiden och har hängt ihop sedan dess. ”Det är skönt att vara tillbaks” suckar Marcus lättad. ”Vädret är generellt bättre än på kusten och jag uppskattar närheten till Norge. Det är fantastiskt att fjällvandra och jag blir lika tagen varje gång jag får uppleva de stora höjdskillnaderna i fjordarna. Det är en hisnande känsla som inte går att fånga på bild”, säger Marcus, som vidare anser att om Geirangerfjorden varit belägen i USA så skulle den varit lika känd som Grand Canyon. Att resa från östkusten till västkusten i Amerika är för övrigt hans bästa restips eftersom den sträckan bjuder på så gott som alla naturtyper som finns på jorden. För övrigt gillar han att besöka öar med dramatiska höjdskillnader, som exempelvis Hawaii och Azorerna. Men det är en annan historia.

EXJOBB PÅ VOLVO LASTVAGNAR

På Chalmers pluggade Marcus teknisk fysik. En utbildning som innebar djupdykningar i allt från relativitetsteori och kvantfysik till komplicerad experimentell fysik. Nanoteknik verkade lockande som forskningsområde, men när det var dags för examensjobb hjälpte han Volvo Lastvagnar att simulera bränsleförbrukning med hjälp av storskalig data om trafikintensitet, befolkning och infrastruktur. Det visade sig att bränsleförbrukningen påverkades av fyra parametrar

som gick att simulera i ett program, som lät Marcus förutspå med hög precision hur mycket bränsle som kommer gå åt för en given rutt. Även om det inte är kunskaper som har direkt bäring på den skogliga bioekonomin så är Marcus övertygad om att han kommer ha stor nytta av sin utbildning. ”Man övades ständigt i problemlösning och tvingades tänka kreativt för att hitta fungerande lösningar, och det är färdigheter som är värdefulla i alla verksamheter”, resonerar han.

UTVECKLADE ADAPTIV SÄKERHET

Efter det lyckade examensarbetet fick han jobb på Volvo. Det började med att han fick integrera den lösning han utvecklat i Volvos verksamhet. Därefter kastades han in i ett projekt som utvecklade säkerhetssystem som anpassar sig efter förare och förändringar i trafiken. – Vi samlade in sensordata och filmade förare ur olika vinklar och byggde upp en databas med 200 terabyte som vi letade efter mönster i. Det krävdes hög precision i all data, för om vi ville titta på hur snabbt det går för någon att flytta foten från gasen till bromsen så måste vi kunna mäta hundradelar. Tack vare all statistik vi samlade in kunde man analysera och utvärdera verklig användning av lastbilar och bilar på helt nya sätt. Kunskapen använde vi sedan för att utveckla framtidens säkerhetssystem. Höjdpunkten under Marcus sex år på Volvo var enligt honom själv när han ledde ett EU-projekt som gick ut på att för första gången demonstrera en drivlina där elmotor och batteri byggs in i lastbilssläpet istället för dragbilen. ”Trots att många av de fjorton deltagande organisationerna var konkurrenter med helt olika infallsvinklar lyckades vi bygga upp en familjär och samtidigt saklig stämning i projektet”.

ETABLERA VÄRDEKEDJA FÖR FLYGBIOBRÄNSLE

På Paper Province hoppas Marcus lära sig mer om skogsindustrin och att lära känna en massa intressanta människor. Som projektledare blir hans första uppdrag att försöka identifiera de mest lovande scenarierna till att bygga en värdekedja kring flygbiobränsle i Värmland. ”Uppgiften är att se till så att biobränslet blir så likt det fossila bränslet som möjligt så att det blir enkelt att byta bort fossilt bränsle mot fossilfritt. Jag har mycket att sätta mig in i såhär i början, men jag tror att den största framgångsfaktorn är att få alla inblandade aktörer att dra åt samma håll”.

Fler Nyheter

flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Stöd till aktiva inom biobaserad ekonomi

Har ni vad som behövs för att lyckas med er biobaserade ekonomi? Om svaret på frågan är nekande kanske ni vill ta hjälp av SuperBio. De arbetar med att stödja nya lovande värdekedjor inom biobaserad ekonomi och erbjuder en rad innovationstjänster till SMF-företag.

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

SOMAS får ny rekordorder - del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Läs mer
flik
16
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Tre Paper province-företag i Treesearch

I onsdags offentliggjordes den nationella forskningsplattformen Treesearch. Satsningen stöds av Vinnova med 70 miljoner kronor, vilket gör den till den största skogliga forskningsinsatsen någonsin i Sverige. Tre av Paper Province medlemsföretag deltar i projektet.

Läs mer