IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
30 November 2017

Säffle skapar rum för hållbar utveckling

Säffle kommun bjuder in allmänheten till "gröna rummet" i Säffle. "Kom och prata med oss om din framtid i Säffle", säger näringslivschef Pia Proper på Säffle kommun. På skyltsöndagen finns även en rad lokala företag och Paper Province vd Maria Hollander på plats.

Det gröna rummet är en helt ny satsning där Säffle kommun visar upp hur framtiden i Säffle kan se ut, hur näringslivet och allmänheten kan arbeta för grön och hållbar utveckling.

Rummet, som ligger på Perssons gränd, har premiäröppet på skyltsöndagen och allmänheten bjuds in för att prata jobb, boende och hållbar utveckling.

Idén kläcktes på en workshop arrangerad av Paper Province. En workshop där idéer kring ökad tillväxt och en hållbar utveckling stod i fokus. Företag, kommun, skola och Säffles invånare möttes för att tillsammans  arbeta med regionens utvecklings- och innovationsförmåga inom grön tillväxt.

– Vi pratade om att vi ville visa vad våra företag faktiskt gör, säger Pia Proper.

Därför finns företagen på plats – Nordic Paper, Cellcomb, UMV Coating Systems och Åhs Säteri.

– Vi hoppas att fler företag kommer visa sin verksamhet i rummet framöver, säger Pia Proper.

Säffle kommun ska prata om sitt eget och kommuninvånarnas hållbarhetsarbete.

– Vi ska försöka inspirera människor att ta små steg. Ibland känns det som om det inte spelar någon roll vad man gör, men om alla tar små steg så har det betydelse.

Maria Hollander, vd på Paper Province, besöker också “gröna rummet” och pratar om möjligheterna till utveckling inom skoglig bioekonomi.

Tre datum i december

Ytterligare tre datum är inbokade i rummet. Den 9:e december är det fokus på lantbruksfrågor, den 16 december är temat destinationsutveckling och den 20 december kommer kommunen att belysa kulturstaden Säffle.

– Tanken med rummet är att vi ska föra samtal med våra invånare. Vi vill ha reda på hur det är att leva och bo i Säffle.

Säffles stadskärna består till största delen av tegelbyggnader, hus som inte alltid varit så populära.

– Men så gav Värmlands museum och vår kulturförvaltning ut boken “En stad i rött tegel” och helt plötsligt blev Säffleborna superstolta över sina tegelhus. Vi tror att om man lyfter de här frågorna och pratar väl om staden så skapar det stolthet.

Om försöket med ”gröna rummet” faller väl ut kommer verksamheten att fortsätta nästa år.

– Det är ett fantastiskt sätt att möta invånarna både från näringslivet och från kommunens sida, säger Pia Proper.

“Gröna rummet” på Perssons gränd i Säffle

Datum: skyltsöndagen den 3 december

Öppet: klockan 12-18

Plats: Perssons gränd i Säffle

Se filmen om hållbarhetsarbetet i Säffle: https://www.saffle.se/sv/stora-nyhetsarkivet/saffle-en-plats-for-framtiden/

Fler Nyheter

flik
13
December
Nyheter
Av: robert-rundberget

Forskning blev konst

7 december arrangerade Paper Province tillsammans med Karlstads universitet ett unikt vernissage där aktuella forskningsprojekt visades upp som konst på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer
flik
13
December
Nyheter
Av: m-wangestam

På väg mot studentliv och bi-strömmar i Kina

Om några dagar reser Tobias Söderbom Olsson och Gustav Lilliecreutz till Hong Kong. De har blivit antagna som utbytesstudenter på The Chinese University of Hong Kong. De kommer även utföra ett uppdrag åt Paper Province. ”Vi ska titta på de kinesiska sågverkens produktionskedjor och deras bi-strömmar”, säger Tobias Söderbom Olsson.

Läs mer
flik
11
December
Nyheter
Av: m-wangestam

De spanar efter en stor miljöbov på sjukhuset - plastpåsar

Landstinget i Värmland har pekat ut plastpåsar som en av tio engångsprodukter som ger stora klimatavtryck. Det är bakgrunden till att tjugo personer ger sig ut i verksamheten på sjukhuset för att undersöka hur processerna kring plastpåsar ser ut. ”Vi tittar på problem och utmaningar i en användares verklighet för att ta reda på om det kan skapa bättre lösningar”, säger Camilla Evensson, projektledare på…

Läs mer
flik
6
December
Nyheter
Av: m-wangestam

Stort engagemang för ett hållbart Hammarö

”Bygg nya hus i trä. Gör Hammarö till Sveriges bästa cykelkommun. Gör klimatsmarta upphandlingar i kommunen. Ordna en buss (av trä) som går på biobränsle till Karlstad. Få källsorteringen på Hammarö att fungera.” Kreativiteten flödar på workshopen Klimatsmart Hammarö.

Läs mer