IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
18 April 2016

Re:newcell tar miljösmart demoanläggning till Kristinehamn

Re:newcell är ett innovativt företag med en smart och framtidssträvande affärsidé som nu ska testas vidare. Genom att ta tillvara på textiler vill de öka livslängden på materialet och återanvända det genom sin process upp till sju gånger, precis som man kan göra med finpapper. Nu meddelar de att de kommer att öppna en testanläggning vid Akzo Nobell i Kristinehamn.

– Det finns ungefär 90 miljoner ton textilier i världen. I takt med att befolkningen ökar växer även efterfrågan och behovet av textil. Man beräknar att den ökar med tre-fyra procent per år, berättar Henrik Norlin från Re:newcell.
Med andra ord matchar inte det framtida behovet med resurstillgången. Resurserna för att framställa nytt material räcker helt enkelt inte till. Detta kombinerat med kostnaderna och miljöpåverkan som framställandet av textil utgör gör att många börjat leta nya lösningar och bättre alternativ för en mer hållbar framtid. En av aktörerna som gjort just detta är  Re:newcell.

Deras idé bygger på att man tar tillvara på textilier, bland annat från produktionen inom textilindustrin som uppskattas ha ett spill på ca tio procent, och återvinner den. I nuläget är det bomull man tar tillvara på.
– På ett väldigt förenklat sätt kan man beskriva det så här; textilen stoppas ner i ett bad som kan liknas med ett massabruk. Vi tar bort de kemikalier vi inte vill ha, i nästa steg tar vi vara på cellulosan, varpå den torkas, säger Norlin.

Den textilmassa som företaget producerar ska sedan kunna gå rakt in i kundernas processer.
– Vi har lyckats på labbnivå, där vi varit sedan 2012 ungefär. Nu känner vi oss rätt klara där så demonstrationsanläggningen är nästa steg.

“Enda i världen”
Redan nu finns det flera anläggningar som återvinner textiler och tar fram mekanisk massa. Den mekaniska massan har dock begränsningar. Ta H&M som exempel. De bedriver ett mycket positivt återvinningsarbete där de samlar in begagnade kläder. Allt tas tillvara på, antingen via donation eller så bryts de ner och görs om till nya plagg.
– H&Ms jeans innehåller dock enbart 20 procent av det återvinna materialet. Med den massa vi gör ska man kunna tillverka kläder som till 100 procent består återvunnen textil, säger Norlin.
Detta gör demostrationsanläggningen som kommer att ta plats vid Akzo Nobell i Kristinehamn unik – väldigt unik.
– Det är den första anläggningen i värden av sitt slag, bekräftar Norlin.

Med tekniken som Re:newcell erbjuder ges många fördelaktiga möjligheter som inte bara sparar på miljön utan även ger en bättre balans på efterfrågan och tillgången. Detta är ett ypperligt exempel på cirkulär ekonomi. Textilen tas om hand och hamnar i ett kretslopp.
– Det är som i pappersindustrin. Som med finpapper tror vi att man kommer kunna återvinna materialet upp till sju gånger, berättar Per Olofsson, från Re:newcell.

Att val av plats föll på just Kristinehamn bottnar i möjligheterna i Regionen, så som den långa erfarenheten och kunskapen från papper- och massabruken samt tillgången på kompetens.

Uppstart och nyanställningar
– Vi räknar med att börja testköra om ett år. Vi kommer att testa olika kvalitéer, olika råvaror, se vad som påverkar fibrerna och hur. Vi kommer bland annat titta på torrstyrka/vätskestyrka, långa och korta fibrer osv, berättar  Per Olofsson.

I och med uppstarten av forsknings- och testanläggningen kommer nya arbetstillfällen att öppna upp sig. Man kommer till exempel att behöva rekrytera processingenjörer och hanteringsarbetare.

Renewcell2 Renewcell3

Fler Nyheter

flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Stöd till aktiva inom biobaserad ekonomi

Har ni vad som behövs för att lyckas med er biobaserade ekonomi? Om svaret på frågan är nekande kanske ni vill ta hjälp av SuperBio. De arbetar med att stödja nya lovande värdekedjor inom biobaserad ekonomi och erbjuder en rad innovationstjänster till SMF-företag.

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

SOMAS får ny rekordorder - del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Läs mer
flik
16
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Tre Paper province-företag i Treesearch

I onsdags offentliggjordes den nationella forskningsplattformen Treesearch. Satsningen stöds av Vinnova med 70 miljoner kronor, vilket gör den till den största skogliga forskningsinsatsen någonsin i Sverige. Tre av Paper Province medlemsföretag deltar i projektet.

Läs mer