IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
citat

“Skärpta klimatmål ökar sysselsättningen”

Mikael Karlsson, seniorkonsult 2050 Consulting
17 April 2015

Räcker marken? Det beror på!

– För 20 år sedan fanns en konflikt mellan miljö och ekonomi. Idag är den helt borta eftersom det inte finns ett motsatsförhållande. Forskning visar att om man skärper klimatmålen ytterligare så skulle sysselsättningen öka, sa Mikael Karlsson när han talade på Papermakers Night i onsdags kväll.

FALSK VETENSKAP

Karlsson berättade att Sverige är ett globalt föredöme i fråga om koldioxidskatter, och att det tvärt emot vad många tror, inte skrämmer bort företag.
– Företag flyttar inte till andra länder bara för att staten höjer koldioxidskatterna. Det har ingen kunnat bevisa. Det finns en massa falsk vetenskap. Bland annat finns det falsk vetenskap som försöker övertyga oss om att den globala uppvärmningen inte är så farlig som vi trott, när sanningen i själva verket är att det kommer bli dramatiskt dåligt om vi inte gör något nu. För att klara 2-gradersmålet får vi släppa ut max 1000 miljarder ton koldioxid. Det betyder att vi kan fortsätta leva på precis samma sätt som vi gör nu i trettio år, sedan måste alla gå ner till nollutsläpp över en natt.

Rubriken på Karlssons föredrag var ”Räcker marken?”. Svaret var nog lite att ”det-beror-på”.

– Ska vi fortsätta att öka vår köttkonsumtion i samma takt så kommer inte marken räcka till. Då kanske det rent av blir lönsamt att sätta plogen i golfbanan eller i asfaltsparkeringen utanför det lokala köpcentrat och göra åkermark av alltihop. Om vi ska äta ännu mer kött så kommer det vara helt befängt att bedriva skogsbruk på våra marker.

Men trots svarta färger tycks Mikael Karlsson ändå tro på en ljus framtid.
– Jag tror att man måste börja med att beskriva hur vi vill ha det i framtiden och sedan koncentrera oss på att förverkliga det. Då finns det sådana saker som vi kan förändra och sådana som vi inte kan förändra. Om 50 år kommer fotosyntesen fortfarande fungera. Det vi behöver fundera på är hur vi kan utnyttja de gröna resurserna optimalt. Och så vida vi inte gör något fundamentalt och oåterkalleligt fel i hur vi brukar vår jord så kommer den att räcka.

FLY GREEN FUND SÄNKER PRISET FÖR MILJÖVÄNLIGARE FLYG

Peter Landmark, vd Karlstad Airport

– Vi kan få fart på produktionen av bioflygbränsle nu, berättade Peter Landmark, vd Karlstad Airport.

Under kvällen berättade också Peter Landmark, vd Karlstad Airport lite om vad som hänt sedan de som första flygplats i världen installerade en tank för flygbiobränsle.

– Det är fortfarande väldigt dyrt med biologiskt bränsle eftersom det bara tillverkas on-demand på tre ställen i hela världen. Men vi kan få fart på produktionen nu. Vi behöver inte vänta. I Norden är vi ledande i teknikutvecklingen och i Norge har man till och med fattat politiska beslut att satsa på bioflygbränsle. För att jämna ut prisskillnaden har vi också skapat Fly Green Fund, som gör det möjligt för både privatpersoner och företag att flyga mer miljövänligt utan att det behöver kosta skjortan, berättade Peter Landmark.

Historisk utställning om skogsbruket

Kristin Mikaelsson, historiker Migrationscentrum i Värmland

Kristin Mikaelsson, historiker Migrationscentrum i Värmland

Kristin Mikaelsson, historiker vid Migrationscentrum i Karlstad, visade en nästan 100 år gammal film om hur skogsbruket gick till på 1920-talet och berättade om en utställning som Migrationscentrum arrangerar framgent. Kristin berättade att utställningen bland annat kommer innehålla ett tvärsnitt ur ett sex meter tjockt flera hundra år gammalt träd.

Tonsäker underhållning

Göran Samuelsson

Göran Samuelsson är en väsentlig del av Värmlands kulturrikedomar

Som vanligt bjöds på god mat och underhållning. Packmoppefantasten Göran Samuelsson smög sig in i matgästernas medvetande när han nästan urskuldande bad att få framföra några alster. Det är ingen tvekan om att Värmlands kulturella rikedomar fick en rejäl påfyllning den dag Göran Samuelsson bestämde sig för att byta hammaren mot mikrofonen. Han är en berättare av stora mått som är lika trevlig att lyssna på oavsett om han sjunger eller talar fram sina visdomar och underfundigheter.

Stora Ensos husband "Paperdolls"

Stora Ensos husband “Paperdolls” underhöll.

Skönsång bjöds det också på till välkomstdrinken av Stora Ensos eget ”husband” Paper Dolls. Det är andra gången de uppträder under Papermakers Night och deras tonsäkra a capella var en svängig inledning på kvällen.

Till nästa Papermakers Night utmanar vi alla i klustret att komma med förslag på andra “branschmässiga” underhållare.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer