IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
6 November 2015

Över 100 personer deltog vid Papermakers night

Höstens Papermakers night lockade över 100 personer till Stadshotellet i Karlstad. Det är fler än på många år. Med Gamification som tema och det fartfyllda bandet ROST med i programmet blev det en lyckad kväll.

Gamification, eller spelifiering om vi ska använda det svenska uttrycket, handlar om hur man engagerar och motiverar med hjälp av kunskaper om hur spel påverkar människor. Detta är något som växer mer och som fått många världsledande företag att implementera idéer inspirerade av spelvärlden. Genom spelmekanik, speltänkande och spelteknik stödjer man lärande, marknadsför produkter och tjänster, kommunicerar effektivt och främjar innovationer. Detta och mycket mer kring området pratade gårdagens talare, Joakim Eklund, speldesigner och manusförfattare från Hello There, och Stefan Holgersson, från Create Institute, om.

Joakim Eklund berättade om bakgrunden till spelifiering, hur spel engagerar människor världen över och deras effekt på våra liv. Han konstaterade att kvinnor och män lägger lika mycket tid på spel just nu. Samtidigt berättade Stefan Holgersson att dagens 21-åringar i genomsnitt har 11 000 timmar i datorvana. Han berättade även att vi 2014 omsatte nio miljarder kronor på spel i Sverige och att den årliga tillväxten är 39 procent. Spelvärlden och datavärlden har helt klart en stor inverkan på våra liv. Så genom att studera spelens egenskaper, vad som motiverar till mer spelande, kan man applicera dessa in i företagsvärlden och på olika vis uppnå positiva effekter.

Enligt Stefan finns det stora möjligheter till gamification.
– Allt som kan målstyras kan spelifieras, sade han.
Men för att göra det framgångsrikt finns det några ingredienser att tänka på:
– Det gäller att hitta det som är kul och sedan spelifiera det, förklarade Joakim.
Vanligtvis är det faktorer som själva tävlingsmomentet, att man kan vinna saker och att få vara del av en social arena som bidrar till en stor del av motivationen bakom spelens framgång.

En annan förklaring till spelens dragningskraft är troligtvis det faktum att dopamin frigörs när man spelar. Det visar ny forskning.

Spelifieringsexempel

Som exempel där spelifieting har använts för att nå framgång eller i utbildningssyfte är vid undervisning av diabetessjuka barn, ett spel har tagits fram för att lära dem hur de ska hantera sin sjukdom och används idag av samtliga diabeteskliniker i landet.

Även Stefan Holgersson lyfte exempel där man framgångsrikt använt sig av spelifiering. Han visade till exempel en video på hur man tagit fram ett spel i form av en simulator som de som ska lära sig att köra traktor och manövrera maskiner.

PMN nov 2015 Joakim Eklund webb PMN nov 2015 11 webb PMN nov 2015  13 webb

Under gårdagens två föredrag berörde exemplen som lyftes främst spelifiering i undervisningssyfte. Gamification går dock att använda i de flesta verksamheter. Det handlar bara om att utmana kreativiteten. Här är ett inspirerande exempel på hur man genom simplifiering vill få människor att röra på sig mer, att välja trappan i stället för rulltrappan. Vad tycker du har de lyckats?

Svängig musik med ROST

Under Papermakers night stod Kristinehamnsbandet ROST, för musiken. Det var mycket uppskattat och för första gången blev det till och med dans.

PMN nov 2015 bandet webb

PMN nov 2015 6 webbPMN nov 2015 8 webbPMN nov 2015 3 webbPMN nov 2015 2 webbPMN nov 2015 1 webb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

flik
22
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Klusterlunch på expansiva Triton Valsteknik

Det är en positiv stämning i lunchrummet på Triton Valsteknik. Valsföretaget på Nyängen utanför Grums är värdar på Paper Province klusterlunch och över tjugo hungriga gäster har kommit för att äta god mat, nätverka och gå på rundvandring i fabriken.

Läs mer
flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer