IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
28 May 2014

Ny racingbil dämpar krockar med wellpapp

Idag avtäcker teamet Clear River Racing från Karlstads universitet sitt bidrag i världens största motortävling för ingenjörsstudenter, Formula student. Bilen från Karlstad har en krockzon i wellpapp.

Clear River Racing från Karlstads universitet har lagt ett år på att utveckla bilen som de tävlar med på Silverstonebanan i England den 9-13 juli. Tävlingen går ut på att designa och bygga en ensitsig racingbil som tävlar i statiska och dynamiska moment. Design, hållbarhet och kostnader är några områden som bedöms. Körmoment och tävlingsrace är andra. Målet är en topp-tio-placering.

Clear River Racings bil är utrustad med en krockzon i wellpapp. Den gör att bilen vid en krock får en jämn inbromsning när pappen viker sig lager för lager och att den absorberar en stor mängd energi i förhållande till vikten, samtidigt är det en kostnadseffektiv miljöråvara som det finns stor tillgång på.
– Vi konstruerade en front med kartongkuber och gjorde krocktester. De visade bra resultat och det är tack vare kartongen, säger projektledaren Patrik Sandberg som tror att materialet är intressant för fler användningsområden.

Bilen CRR14 är ett försök att bygga Clear River Racings miljövänligaste bil någonsin. Den har en encylindrig motor för att det är så miljövänligt som möjligt utan att vara en elbil. Dessutom en kaross i glasfiber för att det är miljövänligare och billigare än kolfiber. Bilen är utrustad med rörliga vingplan, för att minska luftmotståndet på raksträckor. En särskild funktion ser till att motorn läggs på rätt varvtal vid starten och därmed spinner lagom mycket. Den går från 0-100 km/h på fyra sekunder, har en målvikt på 158 kilo och en motor med 62 hästkrafter.

Teamet består av 25 studenter som har haft ett år på sig att gå från idé till internationell tävling. I projektet utvecklar studenterna sitt entreprenörskap, ledarskap och sin initiativförmåga.
– Projektet handlar om att jobba med andra människor, och det är svårare än att lära sig bygga en bil. Vi växer som människor i projektet och det ger oss jobb efter utbildningen, säger projektledaren Patrik Sandberg, som redan under projektet fått en traineetjänst med inriktning mot ledarskap.

Redan den 31 maj testas bilen i ett race på Gelleråsen Karlskoga Motorstadion. Projektet är en kurs som studenterna får högskolepoäng för men de läser den utöver ordinarie studier.

Fler Nyheter

flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer
flik
10
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Motala Verkstad Group satsar på pappers- och massaindustrin

Motala Verkstad Group är ett av Paper Province nyaste medlemsföretag. Av namnet att döma kan man tro att de huserar i Motala – och det gör de också – men även i Kristinehamn och Malmö. En ny viktig kundgrupp finns inom pappers- och massaindustrin. ”I framförallt Gustavsvik i Kristinehamn finns maskiner och operatörer med erfarenhet från pappers- och massaindustrin. De är mycket kapabla inom bearbetning, svets och montage”, säger Mikael Bönnemark, sälj- och marknadschef.

Läs mer