IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
8 February 2018

Ny professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet

Jonas Berghel forskar främst om energieffektiv torkning och pelletering av biomaterial som bidrar till omställningen mot en skogsbaserad cirkulär bioekonomi. Sedan 1 december 2017 är han professor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet.

Mot ett hållbart samhälle

– Som professor med ett stort intresse för både undervisning och forskning hoppas jag bli en tillgång för ämnet miljö- och energisystem, säger Jonas Berghel. Samtidigt får jag möjlighet att ytterligare utveckla vår forskning om pelletering av biomaterial. Med dagens miljöproblem och krav på energiomställning, är jag övertygad om att ämnet har en mycket viktig roll för regionen, med att utbilda ingenjörer och forskare som kan driva på omställningen mot ett hållbart samhälle.

Jonas Berghel kommer från Säffle och disputerade i miljö- och energisystem i mars 2004 därefter har han arbetat som lektor på Karlstads universitet. Hans forskning handlar om energieffektiva processer och han har varit med och byggt upp forskningsmiljön för torkning och pelletering vid Karlstads universitet.

Bioekonomi prioriterat utvecklingsområde

– Min forskning startade inom biobränsleområdet, men har genom åren växt till att omfatta energisystem och separationsprocesser i vidare mening. Till exempel torkning av papper och energieffektiva vitvaror för torkning av kläder, säger Jonas Berghel. Jag är även programledare för civilingenjör Energi- och miljöteknik. Vårt mål är att bidra till utveckling och kompetensförsörjning genom en öppen och kreativ forskningsmiljö med nära koppling till utbildningen och samverkan med näringslivet i regionen. 

Forskningsområdet bioekonomi är ett prioriterat utvecklingsområde i Värmland, Norden och Europa men också globalt och ses som lösningen på många samhällsutmaningar, som övergången från beroendet av fossila råvaror och klimatförändringar orsakade av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer