IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
20 August 2014

Nordisk värmekompetens - projekt med framtidstro

Karlstads universitet och energiföretag har i samverkan skapat nya utbildningar inom området energiteknik. Hur samhället löser sin energiproduktion är en av nyckelfaktorerna för en miljömässigt hållbar utveckling.

– Vi samlade det bästa inom området från fem svenska och norska högskolor och universitet samtidigt som kurserna utvecklats i samarbete med branschen, säger professor Bengt Månsson vid Karlstads universitet, projektledare på den svenska sidan. Projektet har varit så lyckat att vi kommer att fortsätta vidareutveckla kursutbudet, vilket även är ett önskemål från finansiärerna.

Fokus på värme och bioenergi

Utbildningarna samlas under namnet Nordisk värmekompetens och är ett interregprojekt som involverar, förutom Karlstads universitet, högskolorna i Oslo och Akershus, Gjövik, Hedmark och Högskolan Dalarna. Bland företagen som medverkar finns Stora Enso Skoghall, Akershus Energi, Karlstads Energi och Borlänge Energi. Även nätverket Energy Square deltar i projektet.

– Vi kan glädjas åt många nöjda studenter och vi har med goda marginaler överträffat alla mål vi satte för projektet, en del mål med dubbel marginal, säger Bengt Månsson.

Kurserna vänder sig både till yrkesverksamma och till studenter som har en ingenjörsutbildning och vill gå vidare. Utbildningarna fokuserar på värme och bioenergi. Två exempel är ”MKB för energisystem” och ”Förbränningsprocesser och produktion av biogas”.

– Vi har kunnat erbjuda utbildning av högsta kvalitet och det nära samarbetet med olika energiföretag garanterar också att studenterna fått aktuell kunskap om praktisk tillämpning, berättar Are Kjeang universitetsadjunkt i energiteknik och en av drivkrafterna bakom utbildningssatsningen. Vi är också mycket nöjda med att 40 procent av studenterna var kvinnor, vilket får anses väldigt högt för utbildningar på tekniksidan.

Möjligheter och hinder

– Genom projektet har vi haft resurser att göra något extra inom kursutbudet, säger Jon Samseth från högskolan i Oslo och Akershus. En del svårigheter har vi stött på under tiden vilka har att göra med att vi arbetar över nationsgränsen. Olika regelverk som behöver justeras för att underlätta samverkan mellan länderna. Alla parter är dock överens om att hinder är till för att överbryggas.

Fortsättning följer

Målet var att utveckla gränsöverskridande kompetensuppbyggnad baserad på den bäst etablerade kunskapen i Europa. Interregprojektet som avslutas efter sommaren var treårigt och den sammanlagda budgeten för satsningen låg på nära 15 miljoner kronor. En fortsättning planeras och man förbereder för nya gemensamma ansökningar inom teknikutveckling.

Fler Nyheter

flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer
flik
10
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Motala Verkstad Group satsar på pappers- och massaindustrin

Motala Verkstad Group är ett av Paper Province nyaste medlemsföretag. Av namnet att döma kan man tro att de huserar i Motala – och det gör de också – men även i Kristinehamn och Malmö. En ny viktig kundgrupp finns inom pappers- och massaindustrin. ”I framförallt Gustavsvik i Kristinehamn finns maskiner och operatörer med erfarenhet från pappers- och massaindustrin. De är mycket kapabla inom bearbetning, svets och montage”, säger Mikael Bönnemark, sälj- och marknadschef.

Läs mer