IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
8 May 2017

Måttbandens tid är över

När Johan Lindqvist såg ett youtubeklipp med en fotodrönare 2005 väcktes ett intresse som snart skulle växa till en företagsidé. På den tiden var drönare galet dyra, så Johan värmde istället upp lödkolven och skred till verket med en byggsats som han hittade för en överkomlig peng. Kort därefter var han en av de första i Sverige som sålde mäklarbilder och pressbilder tagna från ovan med hjälp av sin radiostyrda flygmaskin.

Pionjär inom drönarfotografering

Riktigt spännande blev det när Johan snubblade över en programvara som kunde skapa 3D-miljöer av flygbilderna. Kanske anade han redan då att potentialen med flygfotografering är oerhört mycket större än att enbart avbilda hus.
– Att ta snygga bilder och filmer kan vem som helst med en drönare och en kamera göra. Men jag insåg att det också gick att samla in massor med data som kunde användas för att fatta beslut och spara tid och pengar åt kunderna. En annan fördel är att man inte behöver befinna sig i en miljö med farliga maskiner och fordon för att dokumentera den, berättar Johan.

Krångliga ord – stor nytta

Han startade Swescan för fyra år sedan tillsammans med två andra drönarpiloter. Tillsammans gör de uppdrag i hela landet och även utomlands. Vill man ha mäklarfoton får man leta vidare, Swescan ägnar sig åt avancerad fotogrammetri, stereofotografering och ortofoto. Krångliga ord som enkelt betyder att de exempelvis kan mäta hur mycket flis som ligger i en stor hög genom att fotografera den från ovan och låta en programvara räkna ut volymen med mycket hög noggrannhet. De kan också kostnadseffektivt inventera skog, vindfällor, bergtäkter och råvaror av olika slag.
– Vi gjorde ett test där vi hjälpte SCA och SLU att inventera vindfällor. Det visade sig att de med våra tjänster kunde spara 40% av kostnaderna jämfört med att inventera på traditionellt vis.

Råvaruinventering på pappersbruk

Sedan starten har företaget växt. Med kontor i Helsingborg och Karlstad har man nu två delägare och sju anställda. Företaget utför löpande inventeringar av råvaror åt flera bruk. Med hjälp av stereofotografering som kan mäta djup i bilder och en gps-noggrannhet på tre centimeters när, kan Billerudkorsnäs och Rottneros få reda på exakt hur många kubik flis eller FUB (fast under bark) massaved de har i sina högar. Måttbandens tid är sannerligen över.

Framtiden är infraröd

Riktigt spännande blir det när Johan lyfter blicken och visionerar om vilken potential hans bransch har med den nya teknik som nu utvecklas.
– Vi börjar se små lätta multispektrakameror som kan fånga infraröda bilder. Sådana kameror kan avslöja hur skog och grödor mår – ifall de drabbats av ohyra eller försurning. Då kommer vi kunna hjälpa bönder och skogsbrukare att fatta beslut om hur de ska sköta sina grödor för att maximera sin skörd. En annan teknik som kommer är laserskanners, vilka gör det möjligt att bygga upp 3D-bilder mycket snabbare och exaktare än det går att göra idag med hjälp av fotogrammetri.

Fler Nyheter

flik
6
July
Nyheter
Av: robert-rundberget

Dags att se förpackningen som en miljöhjälte

Förpackningar som hjälper konsumenten minska matsvinnet är framtiden. Det var panelen som diskuterade framtidens förpackningar på Paper Province seminarium ”Förpackningsevolution 3.0” under Almedalsveckan eniga om.

Läs mer
flik
30
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Planeringsbidrag beviljat för utveckling av tjänstetestbädd

Vinnova har beviljat 400.000 kronor i planeringsbidrag för projektet ”Testbäddar inom miljöteknikområdet”, som ska drivas av Paper Province, tillsammans med RISE Service Labs och Landstinget i Värmland. Projektet pågår mellan 1 augusti 2017 och 1 april 2018 och det övergripande målet är att skapa en testbädd där företag och akademi kan jobba tillsammans med behovsägare för att identifiera, testa och…

Läs mer
flik
30
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Efter civilingenjörsexamen i Kemiteknik vid Karlstads universitet

Jennifer Magnusson tog sin Civilingenjör i Kemiteknik vid Karlstads universitet 2016. Nu arbetar hon med materialutveckling på BillerudKorsnär Gruvöns bruk i Grums.

Läs mer
flik
29
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Rottneros utvecklar miljövänlig livsmedelsförpackning och bygger ny tillverkningslinje

Paper Province medlemsföretag Rottneros har utvecklat ett livsmedelstråg för färskmat och takeaway. Tråget som tillverkas helt med skogsråvara är återvinningsbart, förnybart och nedbrytningsbart. Den nya produkten har utvecklats på Rottneros anläggning i Sunne och där byggs just nu en helt ny tillverkningslinje för tråget. Det ska ersätta dagens plasttråg som används till exempelvis färdigmat, kött i livsmedelsbutiker samt till takeaway-produkter.

Läs mer