IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
8 May 2017

Måttbandens tid är över

När Johan Lindqvist såg ett youtubeklipp med en fotodrönare 2005 väcktes ett intresse som snart skulle växa till en företagsidé. På den tiden var drönare galet dyra, så Johan värmde istället upp lödkolven och skred till verket med en byggsats som han hittade för en överkomlig peng. Kort därefter var han en av de första i Sverige som sålde mäklarbilder och pressbilder tagna från ovan med hjälp av sin radiostyrda flygmaskin.

Pionjär inom drönarfotografering

Riktigt spännande blev det när Johan snubblade över en programvara som kunde skapa 3D-miljöer av flygbilderna. Kanske anade han redan då att potentialen med flygfotografering är oerhört mycket större än att enbart avbilda hus.
– Att ta snygga bilder och filmer kan vem som helst med en drönare och en kamera göra. Men jag insåg att det också gick att samla in massor med data som kunde användas för att fatta beslut och spara tid och pengar åt kunderna. En annan fördel är att man inte behöver befinna sig i en miljö med farliga maskiner och fordon för att dokumentera den, berättar Johan.

Krångliga ord – stor nytta

Han startade Swescan för fyra år sedan tillsammans med två andra drönarpiloter. Tillsammans gör de uppdrag i hela landet och även utomlands. Vill man ha mäklarfoton får man leta vidare, Swescan ägnar sig åt avancerad fotogrammetri, stereofotografering och ortofoto. Krångliga ord som enkelt betyder att de exempelvis kan mäta hur mycket flis som ligger i en stor hög genom att fotografera den från ovan och låta en programvara räkna ut volymen med mycket hög noggrannhet. De kan också kostnadseffektivt inventera skog, vindfällor, bergtäkter och råvaror av olika slag.
– Vi gjorde ett test där vi hjälpte SCA och SLU att inventera vindfällor. Det visade sig att de med våra tjänster kunde spara 40% av kostnaderna jämfört med att inventera på traditionellt vis.

Råvaruinventering på pappersbruk

Sedan starten har företaget växt. Med kontor i Helsingborg och Karlstad har man nu två delägare och sju anställda. Företaget utför löpande inventeringar av råvaror åt flera bruk. Med hjälp av stereofotografering som kan mäta djup i bilder och en gps-noggrannhet på tre centimeters när, kan Billerudkorsnäs och Rottneros få reda på exakt hur många kubik flis eller FUB (fast under bark) massaved de har i sina högar. Måttbandens tid är sannerligen över.

Framtiden är infraröd

Riktigt spännande blir det när Johan lyfter blicken och visionerar om vilken potential hans bransch har med den nya teknik som nu utvecklas.
– Vi börjar se små lätta multispektrakameror som kan fånga infraröda bilder. Sådana kameror kan avslöja hur skog och grödor mår – ifall de drabbats av ohyra eller försurning. Då kommer vi kunna hjälpa bönder och skogsbrukare att fatta beslut om hur de ska sköta sina grödor för att maximera sin skörd. En annan teknik som kommer är laserskanners, vilka gör det möjligt att bygga upp 3D-bilder mycket snabbare och exaktare än det går att göra idag med hjälp av fotogrammetri.

Fler Nyheter

flik
20
October
Nyheter
Av: m-wangestam

Nationell kraftsamling kring industriell symbios

Paper Province deltog nyligen på en kraftsamling för industriell symbios. Företag, akademi och offentlig sektor från stora delar av landet samlades på Sotenäs Symbioscentrum i Kungshamn för att diskutera hur industriell symbios kan fortsätta utvecklas på både lokal och nationell nivå.

Läs mer
flik
18
October
Nyheter
Av: m-wangestam

Ecostrate gör guld av avfallet

Nej, det är inte en drink Marina Kristiansson har i glaset. Det är kattströ och en gnutta guld. En kombination som visar vad hennes företag Ecostrate sysslar med – att få andra att inse vilka miljömässiga och ekonomiska vinster de kan göra av sitt avfall. ”Om du kör avfallet till en tipp kostar det dig pengar. Men om du tittar…

Läs mer
flik
11
October
Nyheter
Av: robert-rundberget

Klänning av papper från Nordic Paper

Smart Textiles vid Högskolan i Borås har tillverkat en klänning av kraftpapper från Nordic Paper.

Läs mer
flik
11
October
Nyheter
Av: robert-rundberget

Energimyndigheten satsar på vindkraftstorn av trä

Energimyndigheten och ledande industriföretag investerar 4,6 miljoner kronor i företaget Modvions utveckling av 150 meter höga vindkraftstorn i trä, samt byggnationen av en 30 meter hög prototyp.

Läs mer