IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
8 May 2017

Måttbandens tid är över

När Johan Lindqvist såg ett youtubeklipp med en fotodrönare 2005 väcktes ett intresse som snart skulle växa till en företagsidé. På den tiden var drönare galet dyra, så Johan värmde istället upp lödkolven och skred till verket med en byggsats som han hittade för en överkomlig peng. Kort därefter var han en av de första i Sverige som sålde mäklarbilder och pressbilder tagna från ovan med hjälp av sin radiostyrda flygmaskin.

Pionjär inom drönarfotografering

Riktigt spännande blev det när Johan snubblade över en programvara som kunde skapa 3D-miljöer av flygbilderna. Kanske anade han redan då att potentialen med flygfotografering är oerhört mycket större än att enbart avbilda hus.
– Att ta snygga bilder och filmer kan vem som helst med en drönare och en kamera göra. Men jag insåg att det också gick att samla in massor med data som kunde användas för att fatta beslut och spara tid och pengar åt kunderna. En annan fördel är att man inte behöver befinna sig i en miljö med farliga maskiner och fordon för att dokumentera den, berättar Johan.

Krångliga ord – stor nytta

Han startade Swescan för fyra år sedan tillsammans med två andra drönarpiloter. Tillsammans gör de uppdrag i hela landet och även utomlands. Vill man ha mäklarfoton får man leta vidare, Swescan ägnar sig åt avancerad fotogrammetri, stereofotografering och ortofoto. Krångliga ord som enkelt betyder att de exempelvis kan mäta hur mycket flis som ligger i en stor hög genom att fotografera den från ovan och låta en programvara räkna ut volymen med mycket hög noggrannhet. De kan också kostnadseffektivt inventera skog, vindfällor, bergtäkter och råvaror av olika slag.
– Vi gjorde ett test där vi hjälpte SCA och SLU att inventera vindfällor. Det visade sig att de med våra tjänster kunde spara 40% av kostnaderna jämfört med att inventera på traditionellt vis.

Råvaruinventering på pappersbruk

Sedan starten har företaget växt. Med kontor i Helsingborg och Karlstad har man nu två delägare och sju anställda. Företaget utför löpande inventeringar av råvaror åt flera bruk. Med hjälp av stereofotografering som kan mäta djup i bilder och en gps-noggrannhet på tre centimeters när, kan Billerudkorsnäs och Rottneros få reda på exakt hur många kubik flis eller FUB (fast under bark) massaved de har i sina högar. Måttbandens tid är sannerligen över.

Framtiden är infraröd

Riktigt spännande blir det när Johan lyfter blicken och visionerar om vilken potential hans bransch har med den nya teknik som nu utvecklas.
– Vi börjar se små lätta multispektrakameror som kan fånga infraröda bilder. Sådana kameror kan avslöja hur skog och grödor mår – ifall de drabbats av ohyra eller försurning. Då kommer vi kunna hjälpa bönder och skogsbrukare att fatta beslut om hur de ska sköta sina grödor för att maximera sin skörd. En annan teknik som kommer är laserskanners, vilka gör det möjligt att bygga upp 3D-bilder mycket snabbare och exaktare än det går att göra idag med hjälp av fotogrammetri.

Fler Nyheter

flik
18
May
Nyheter
Av: m-wangestam

Hur får vi mer guld ur den gröna skogen?

Rubrikfrågan var en av utmaningarna som ett gäng ingenjörer klurade över på en workshop, en så kallad tänktank, under gårdagen. Sverige är fullt av möjligheter och ingenjörerna är bra på att se dem. Det var anledningen till att Sveriges ingenjörer bjöd in yrkesgruppen för att tänka nytt och hitta tekniska lösningar på regionala angelägenheter – för Karlstads del handlade det om skogen.

Läs mer
flik
17
May
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province på spaning i Düsseldorf

Världens största förpackningsmässa – Interpack i Düsseldorf – avslutades förra veckan. Vår projektledare Peter Edberg var på plats och överväldigades av intryck. 2 865 företag visade upp sin verksamhet i nitton hallar (stort som 37 fotbollsplaner) och bland besökarna fanns 168 länder representerade. “Det var glädjande att se så många aktörer som tänker på matsvinn och strävar efter smarta nedbrytbara förpackningar.…

Läs mer
flik
15
May
Nyheter
Av: m-wangestam

Innovativa studenter tävlade i nytänkande

Kreativiteten flödade när Paper Province anordnade innovationsrace. Tio studenter presenterade lösningar på hur biobaserade sängkläder skulle kunna användas i sjukvårdens sängar. “Strålande insatser. Imponerande och nytänkande”, tyckte juryn.

Läs mer
flik
10
May
Nyheter
Av: robert-rundberget

Citat från Gen(i)us

“Det är samma med personlig utveckling som med träning – om den inte gör ont spelar den ingen roll”. Musse Hallelvall.  

Läs mer