IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
25 October 2017

Kick-off för nordiskt nätverk inom industriell symbios

Paper Province och Linköpings universitet representerade Sverige vid kick-offen för ett nytt nordiskt nätverk inom industriell symbios. Det är Nordiska ministerrådet och Nordregio som skapat nätverket för att deltagarna ska dela erfarenheter och tillsammans påskynda utvecklingen. Med vid mötet i Köpenhamn var representanter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Den 10:e oktober var det kick-off i Köpenhamn hos Nordiska ministerrådet. Magnus Persson från Paper Province deltog.

– Ett mycket bra initiativ att starta ett lite större nätverk. Det finns mycket att lära av varandra kring industriell symbios och affärsutveckling kopplat till detta, säger Magnus.

Industriell symbios är ett koncept som går ut på att restresurser från en industri får nytt liv som resurs hos någon annan.

Förutom Paper Province deltog bland andra klustren/nätverken Kalundborg Symbiosis (Danmark), Naestved Ressource City (Danmark), Digipolis (Finland) och Eyde Cluster (Norge).

Syftet är att man ska dela information om vilka initiativ som pågår på kommunal, regional och nationell nivå samt genom att träffas kunna sprida kunskapen, inspirera varandra och skapa samarbeten. Nätverket är öppet för fler som kan ansluta sig efterhand.

Några idéer som kom fram under mötet var att:

  • Producera en katalog med framgångsrika exempel på industriell symbios som kan fungera som inspiration och vägledning.
  • Skapa ett nätverk av experter som kan konsulteras av de som behöver hjälp.
  • Göra ett träningsprogram för kapacitetsuppbyggnad.
  • Hålla ett starkt fokus på de regionala och urbana aspekterna. “Den globala marknaden förändras snabbt, men din stad kommer att vara där om tio år.”

Deltagarna bestämde sig för att arbeta med ett förslag till finansiering för vidareutveckling av några av punkterna. Tanken är också att nätverket ska vidgas från bara Norden till hela Östersjöregionen och deltagarna kommer nu titta på tänkbara representanter i de andra länderna.

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer