IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
9 October 2014

Karlstadsmästerskapen i programmering avgjordes i helgen

Lördagen den 4 oktober arrangerade datavetenskap vid Karlstads universitet Karlstadmästerskapen i programmering 2014. Sju lag deltog och tävlade om äran och titeln Karlstadmästare i programmering.

Klockan 15.45 den 4 oktober var stämningen i en av datasalarna på Karlstads universitet lågmäld och spänd. Sju lag med deltagare från universitetet och näringslivet satt fokuserade runt varsin dator för att lyckas lösa ytterligare en uppgift innan tidsgränsen var nådd.
– Det har varit väldigt kul, sa Ingrid Kärrsgård, it-konsult på Sogeti och en av deltagarna i det vinnande laget. Det är bra hjärngymnastik och det är roligt att tävla. Det är lite som att skriva tenta och det är inte ofta man sitter fokuserad på det sättet under så lång tid längre.
Mellan klockan 11-16 satt sju lag, med max tre deltagare per lag, fokuserade och löste programmeringsuppgifter. Lagen fick elva likadana uppgifter och det lag som löste flest uppgifter vann. Det vinnande laget bestod av Ingrid Kärrsgård, Sogeti, Onur Jadermark, Sogeti och Markus Larsson, Kvadrat.
– Jag deltog för andra året och även förra året var jag med i det vinnande laget, berättade Markus Larsson, it-konsult på Kvadrat. Man vinner ära och jag har även använt i mitt CV att jag är Karlstadmästare i programmering. Jag vill gärna vara med nästa år och hoppas på den här konstellationen även då.
– För mig var det första gången att delta, sa Onur Jadermark, it-konsult på Sogeti. Det är lite av en tradition på företaget att delta i tävlingen.

TÄVLINGSUPPGIFTER

Varje programmeringsuppgift består av ett problem som skall lösas genom att skapa ett program. Till problemet får deltagarna input och för att få uppgiften godkänd ska programmet leverera ut specifik information.

Exempel på ett problem som deltagarna skulle lösa var att räkna ut antalet kvadrater i en bild för att hjälpa en person att delta i en tävling. När deltagarna skapat ett program som levererat rätt svar så godkändes uppgiften.
Ingår i svenska och nordiska mästerskapen
Karlstadmästerskapen i programmering ingår som en del av det svenska och nordiska mästerskapet i programmering. Det innebär att samtidigt som man tävlar i Karlstad sitter det andra lag på ett antal orter/universitet runt om i norden som försöker lösa samma uppgifter inom samma tidsram. Det vinnande laget i Karlstad kom på plats 42 av totalt 250 lag som deltog i hela Norden.

Tävlingen är öppen för alla, så väl studenter som yrkesverksamma. Studentlag har även möjlighet att kvalificera sig till en regionfinal dit många universitet från nordvästra Europa skickar lag. I år går regionfinalen i Linköping. Från regionfinalen kan man kvalificera sig vidare till världsfinalen som går i Marrakech, Marocko.

– För tredje året i rad arrangerar vi på datavetenskap vid Karlstad universitet Karlstadmästerskapen i programmering. Vi vill öka intresset för programmering genom att ge deltagarna en chans att mäta sina kunskaper med andra, sa Stefan Alfredsson, studierektor vid Institutionen för matematik och datavetenskap samt tävlingsarrangör. Här får de möjlighet att mäta sig med tävlingsdeltagare från Karlstad men också från övriga lärosäten i Sverige och Norden, som till exempel KTH, Chalmers och Linköping. För varje år får vi fler lag, som placerar sig bättre och bättre på de nordiska resultatlistorna, även om det ännu är en bit kvar till toppen. Vi hoppas förstås att trenden håller i sig framöver. Ambitionen är att fortsätta denna årliga tradition och förhoppningen är att få ett lag som kvalificerar sig till regionfinalen.

För mer information kontakta Stefan Alfredsson, studierektor vid Institutionen för matematik och datavetenskap samt tävlingsarrangör, telefon 054-700 16 68.

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer