IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
29 September 2016

Ingenjörsstudenter erbjuds ex-jobb som kan bli start-ups

Igår presenterades studerande på Industriell ekonomi på Karlstads universitet en mycket unik möjlighet. Upp till tio stycken kan få göra unika ex-jobb med möjlighet att utveckla affärskoncept kring spännande innovationer. Om affärskonceptet blir tillräckligt lovande kan ex-jobbet leda vidare i att ett start-up-företag bildas. Ett företag som de efter studierna kan få möjlighet att driva vidare och bli delägare i.

Igår samlades studenterna från Karlstads universitet som läser industriell ekonomi på Innovation Park för att få information om vårens kommande ex-jobb. En glädjande överraskning för dem var Paper Province erbjudande.
– Det blev en riktig succé, så sammanfattar Erik Dahlén, innovationsrådgivare på Paper Province, mötet.

Totalt kommer nämligen upp till tio studenter, fördelat på fem case, få möjligheten att ta en innovatörs idé och driva den mot ett start-up-företag.
– Tanken är att ta idén och göra den till ett startklart affärscase. Studenterna ska ta fram en miniaffärsplan. De gör en marknadsanalys och tittar på vägen mot en första affär enligt lean start-up princip. De tar fram en första kundpresentation och en för finansiering. Ett golden team startas, bestående av ex-jobbarna/studenterna, någon mer senior och andra som behövs för att göra arbetet framgångsrikt. Arbetet utförs i en akademisk del och i en affärsdel, förklarar Erik Dahlén, innovationsrådgivare, på Paper Province.

Ett koncept och en möjlighet som studenterna verkligen blev intresserade av och ivriga att få bli del av.

Ex-jobb kan leda till delägarskap i bolag

Under mötet presenterades förslag på nio olika innovationer som brutits ner till faktiska case. Case som behöver hjälp för att ta sig vidare.
– Bakom idéerna står innovatörer som är tekniker, de vet inte riktigt hur de ska ta dem vidare eller har inte resurser nog. På detta sätt får de hjälpen de behöver på vägen och studenterna möjlighet att själva skapa sina framtida jobb, säger Dahlén.
Tanken är nämligen inte att endast låta studenterna utföra ex-jobbet och sedan släppa det som de drivit fram. Förhoppningen är även att kunna fortsätta driva det hela framåt. Nästa fas är därmed BioExpress.

BioExpress är en raketsnabb process för kommersialisering av skogsindustriella innovationer, skapad i samarbete mellan Paper Province och Inova, den tar en innovation från idé till ett bemannat projekt och start-upp-företag inom loppet av några få månader.
– Det som vanligtvis brukar ta ett år går på några veckor, förklarar Erik Dahlén.

Tanken är här att studenterna, som redan kommit en bit i denna process efter ex-jobben, under en tremånadersperiod får lön för att kommersialisera innovationen. Som entreprenörer blir de delägare i bolaget som delas på tre – en del till studenterna, en till innovatören och en till den första finansiären. Än så länge finns ett lyckat exempel på detta – det är Drinor.

Här kan du läsa om deras väg:
BioExpress – från idé till verklighet
Första avvattningspressen till kund
Innan bemanningen av studenter

Högst fem case

Intresset är väldigt stort bland studenterna. Kapaciteten är dock att högst bemanna fem case, med två studenter på vardera. Det innebär att maximalt tio studenter kommer att erbjudas denna möjlighet under vårterminen.
– Det handlar om att skapa så bra team som möjligt. Studenterna ska jobba med innovatörerna så det är bra om de passar ihop.
Det innebär att det kommer att ske en urvalsprocess om trycket på platserna blir stort. Detta beräknas dock vara klart i november, då ska casen som väljs ut vara bemannade.

Stora möjligheter

För innovatörerna innebär även detta möjligheter.
– Vanligtvis hinner vi med ett par entreprenörsprojekt å gången. Detta innebär att vi istället för att tvingas lägga idéer åt sidan, även fast det finns kunder är intresserade av dem, får vi någon som kan utveckla dem, säger Håkan Envall, The Packaging Greenhouse som står för tre av innovationerna, samtliga inom processteknik.

Själva konceptet i sig tycker han är väldigt positivt.
– Jag tycket att det är en fantastisk möjlighet. Jag har själv varit entreprenör sedan långt tillbaka och har som så många andra fått famla i mörkret och inte haft någon att vägleda mig eller hållas mig i handen. Man har testat sig fram, ibland lyckats ibland inte. Därför tycker jag att detta är en fantastisk möjlighet för studenterna.De har möjlighet att få det där stödet- en hand att hålla i på vägen. Jag hoppas att detta får en spridning. Att Karlstad kan bli ett gott exempel för andra städer att jobba på samma vis framöver.

ex-jobb-case-presentation-3

ex-jobb-case-presentation-4

Fler Nyheter

flik
24
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

Chalmers-ingenjörer invaderar

Som arrangör av Chalmersresan ler jag inombords när jag råkar höra en student berätta för en medresenär att ”Jag vill gärna jobba med någon form av träförädling i framtiden, för det skulle kännas helt rätt i magen att arbeta med en miljövänlig råvara”. Jag hoppas att det är precis sådana tankar som kommer motivera dagens studenter i deras framtida yrkesval,…

Läs mer
flik
17
March
Nyheter
Av: m-hilden

Produktionsökning och spännande förpackningsprojekt på Rottneros bruk

På Rottneros i Sunne är det mycket som händer. Bruket är i full gång med Agenda 500, en långsiktig industriell plan för att öka kapaciteten. Sedan starten i maj 2015 har man redan tagit stora kliv. Från en kapacitet på 157 000 ton pappersmassa 2016 är den för tillfället 173 000 ton och fortsätter mot målet på 200 000 ton…

Läs mer
flik
15
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

EFFEKTIVARE TESTMETODER MED NYTT SAMARBETE

UMV och Packaging Greenhouse har startat ett samarbete för att erbjuda kunderna möjligheter att pilotköra ny teknik inom bestrykning och i realtid mäta och utvärdera resultatet. – På sikt vill vi bygga ett helt Coating Competence Centre, berättar Ronnie Andersson, vd på UMV Coating Systems i Säffle.

Läs mer
flik
14
March
Nyheter
Av: m-hilden

Daniel Nilsson vann årets frågetävling vid Hotspot

Vid Hotspot varje år arrangerar Paper Province en frågetävling som tar besökarna från vår monter vidare till samtliga medlemsföretag på plats. Genom att låta studenterna svara på en fråga om varje företag är de med och tävlar – år om om ett presentkort på Mitt i City. Årets vinnare, med alla rätt, blev Daniel Nilsson.

Läs mer