IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
citat

Bort med plasten och in med fossilfritt


30 August 2017

Fossilfria laminat i förpackningar snart verklighet

Paper Province deltar i ett spännande projekt med syfte att utveckla en testbädd för fossilfria laminat, det vill säga den skyddande barriär som finns i förpackningar närmast livsmedlet. ”Bort med den oljebaserade plasten och in med fossilfritt är vårt motto”, säger Peter Edberg, projektledare på Paper Province. 

Alla är nog överens om att fossilfria förpackningsmaterial är framtiden. Men trots det har förpackningar som exempelvis chipspåsar och mjölkförpackningar ett skyddande laminat närmast livsmedlet som är gjort av fossilt material – det vill säga plast.  

– Utan den här beläggningen går fettet igenom och mjölken håller kanske bara en dag, säger Peter Edberg.  

Glädjen var stor när beslutet från Vinnova kom i juni och visade att vi beviljats 400 000 kronor i planeringsbidrag för projektet Testbädd fossilfria laminat som ska drivas tillsammans med RISE Service Labs, Brobygrafiska och UMV Coating Systems.  

Det här är ett steg på vägen mot fossilfria laminat i förpackningar.  

Projektet är indelat i tre faser och det här är bara början.  

– Om allt går som det är tänkt kommer en projekterings- och realiseringsfas att följa och resultatet bli att det finns en färdig förpackning utan fossiler som vi vet fungerar och som kan börja användas i kommersiellt bruk.  

Projekt i miljonklassen

De andra faserna handlar om projekt i miljonklassen. 

– Det är då vi kommer att börja bygga maskinen som ska tillverka laminatet och då ska vi ha med företag som vill börja använda de helt fossilfria förpackningarna.  

 Testbädden där laminatet ska testas finns hos projektdeltagaren UMV Coating Systems i Säffle. De har kommit på hur man kan bestryka förpackningar med fossilfria laminat och nu återstår bara de sista bitarna. Det man ska göra är att skissa på hård- och mjukvaran, byta ut delar i den redan befintliga maskinen för att få allt att fungera. Bland annat handlar det om att få bio-materialet att torka snabbare. 

Förutom att planera och utveckla testbädden i Säffle handlar planeringsfasen om att visa på den miljömässiga nyttan och hur stor marknad det här kan tänkas ta.  

Tanken är att den nya testbädden ska attrahera både nationella och internationella företag. 

Näringsliv och forskning möts

 Paper Province roll är att vara en länk mellan projektdeltagarna; sammankalla till möten och se till att samarbetet flyter på och att budget hålls. 

 För att klara övergången till ett fossilfritt samhälle behöver näringsliv och forskning mötas och etablera långsiktiga samarbeten. 

– Det är fantastiskt roligt att samarbeta. Forskningen har kommit långt, samtidigt som näringslivet förstår sig på kunden… men forskning och näringsliv behöver ta hjälp av varandra. Här går vi samman och gör det tillsammans. På så sätt blir det en bättre och mer miljövänlig produkt, säger Peter.  

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer