IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
18 November 2014

Forskningssamverkan för fossilfri papperstillverkning

I samverkan med näringslivet kommer forskare vid Karlstads universitet genomföra en förstudie om fossilfri mjukpapperstillverkning. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Christer Gustavsson, Poyry Carl Zotterman, Paper Province Lars Nilsson, Karlstads universitet Roy Andreasson, Rexcell Bengt Axelsson, BAx TPC Anders Lindén, Valmet

– Det här projektet är ett bra exempel på hur forskningen direkt bidrar till energieffektiv produktion, säger Carl Zotterman, innovationsrådgivare i Paper Province Vinnväxt-projekt. Alla medverkande parter bidrar på olika sätt till resultatet.

Syftet med projektet är att möjliggöra produktion av mjukpapper utan användning av fossila bränslen. Medverkande företag är Rexcell, Valmet, Pöyry och Södra, alla verksamma inom inom papperstillverkningsindustrin. Förslag på processutrustning för att hantera den gröna energigasen kommer att tas fram i projektet. Det är viktigt att produktionskapaciteten kan vara på samma nivå också efter ett byte av bränsle.

– Ett mål är att identifiera och utvärdera koncept för gasgenerering, gasrening och gaseldning med ekonomisk relevans, säger Lars Nilsson, professor i energiteknik vid Karlstads universitet och projektledare. Data för hur effektivt biomassan kan nyttjas kommer att tas fram genom studier vid Rexcells produktionsanläggning i Skåpafors.

Projektet pågår till 31 december 2015 och budgeten är på cirka 1 miljon kronor. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer