IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
18 November 2014

Forskningssamverkan för fossilfri papperstillverkning

I samverkan med näringslivet kommer forskare vid Karlstads universitet genomföra en förstudie om fossilfri mjukpapperstillverkning. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Christer Gustavsson, Poyry Carl Zotterman, Paper Province Lars Nilsson, Karlstads universitet Roy Andreasson, Rexcell Bengt Axelsson, BAx TPC Anders Lindén, Valmet

– Det här projektet är ett bra exempel på hur forskningen direkt bidrar till energieffektiv produktion, säger Carl Zotterman, innovationsrådgivare i Paper Province Vinnväxt-projekt. Alla medverkande parter bidrar på olika sätt till resultatet.

Syftet med projektet är att möjliggöra produktion av mjukpapper utan användning av fossila bränslen. Medverkande företag är Rexcell, Valmet, Pöyry och Södra, alla verksamma inom inom papperstillverkningsindustrin. Förslag på processutrustning för att hantera den gröna energigasen kommer att tas fram i projektet. Det är viktigt att produktionskapaciteten kan vara på samma nivå också efter ett byte av bränsle.

– Ett mål är att identifiera och utvärdera koncept för gasgenerering, gasrening och gaseldning med ekonomisk relevans, säger Lars Nilsson, professor i energiteknik vid Karlstads universitet och projektledare. Data för hur effektivt biomassan kan nyttjas kommer att tas fram genom studier vid Rexcells produktionsanläggning i Skåpafors.

Projektet pågår till 31 december 2015 och budgeten är på cirka 1 miljon kronor. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Fler Nyheter

flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Stöd till aktiva inom biobaserad ekonomi

Har ni vad som behövs för att lyckas med er biobaserade ekonomi? Om svaret på frågan är nekande kanske ni vill ta hjälp av SuperBio. De arbetar med att stödja nya lovande värdekedjor inom biobaserad ekonomi och erbjuder en rad innovationstjänster till SMF-företag.

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

SOMAS får ny rekordorder - del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Läs mer
flik
16
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Tre Paper province-företag i Treesearch

I onsdags offentliggjordes den nationella forskningsplattformen Treesearch. Satsningen stöds av Vinnova med 70 miljoner kronor, vilket gör den till den största skogliga forskningsinsatsen någonsin i Sverige. Tre av Paper Province medlemsföretag deltar i projektet.

Läs mer