IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
18 November 2014

Forskningssamverkan för fossilfri papperstillverkning

I samverkan med näringslivet kommer forskare vid Karlstads universitet genomföra en förstudie om fossilfri mjukpapperstillverkning. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Christer Gustavsson, Poyry Carl Zotterman, Paper Province Lars Nilsson, Karlstads universitet Roy Andreasson, Rexcell Bengt Axelsson, BAx TPC Anders Lindén, Valmet

– Det här projektet är ett bra exempel på hur forskningen direkt bidrar till energieffektiv produktion, säger Carl Zotterman, innovationsrådgivare i Paper Province Vinnväxt-projekt. Alla medverkande parter bidrar på olika sätt till resultatet.

Syftet med projektet är att möjliggöra produktion av mjukpapper utan användning av fossila bränslen. Medverkande företag är Rexcell, Valmet, Pöyry och Södra, alla verksamma inom inom papperstillverkningsindustrin. Förslag på processutrustning för att hantera den gröna energigasen kommer att tas fram i projektet. Det är viktigt att produktionskapaciteten kan vara på samma nivå också efter ett byte av bränsle.

– Ett mål är att identifiera och utvärdera koncept för gasgenerering, gasrening och gaseldning med ekonomisk relevans, säger Lars Nilsson, professor i energiteknik vid Karlstads universitet och projektledare. Data för hur effektivt biomassan kan nyttjas kommer att tas fram genom studier vid Rexcells produktionsanläggning i Skåpafors.

Projektet pågår till 31 december 2015 och budgeten är på cirka 1 miljon kronor. Projektet är delfinansierat av Energimyndigheten via Svenskt Gastekniskt Center.

Fler Nyheter

flik
22
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Ny vd och koncernchef på Projektengagemang

Vårt medlemsföretag Projektengagemang får ny vd och koncernchef. Styrelsen har utsett Per Hedebäck. Han tillträder den 1 oktober och efterträder Per-Arne Gustavsson. Per-Arne Gustavsson grundade arkitekt- och teknikkoncernen 2006 och tänker nu gå i pension.  

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer