IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
24 March 2015

Förbättrad tryckbarhet minskar onödigt materialspill

För att skapa konkurrenskraftiga förpackningar behöver bland annat tryckkvaliteten vara tillräckligt hög och ge ett enhetligt utseende mellan olika förpackningar. Detta kan uppnås utan onödigt spill om kartongmaterialen har likartade egenskaper och beter sig som förväntat i tryckpressen, enligt en ny licentiatavhandling från Vipp industriforskarskola vid Karlstad universitet.  

En förpackning är en viktig del av en produkt och har till uppgift att skydda och förvara. Dessutom ska den förmedla information om innehållet samt inbjuda till köp. Om kartongmaterialet bidrar till att fullgod tryckkvalitet nås snabbt och enkelt, kommer en större del av all kartong som tillverkas och transporteras till tryckeriet kunna användas. Därmed blir det mindre spill.

För att säkerställa att en kartong kommer att fungera bra vid tryckning, kontrolleras dess egenskaper när den tillverkas. Denna produktionskontroll skulle kunna bli ännu bättre om man utöver att se till att ytan är tillräckligt slät, även följer upp hur kartongen kommer att absorbera tryckfärg. Det indikerar hur snabbt materialet kan tryckas och hur bra information, bilder och text, kan återges.

NY MÄTMETOD

Sofia Thorman har tagit fram en ny metod som kan användas för att kontrollerar hur jämnt en kartong absorberar vätska. Tidigare har det inte funnits teknik tillgänglig för att göra denna typ av mätningar.
– Metoden ser väldigt lovande ut i de studier vi gjort hittills. Jag ser fram emot att få genomföra försöken i större skala för att bekräfta att de kan tillföra värdefull information vid kartongtillverkning på våra svenska bruk, säger Sofia Thorman, som är anställd på Innventia i Stockholm.

OJÄMN ABSORPTION GER FLAMMIGT TRYCK

Med hjälp av metoden har Sofia studerat bestruket kartongmaterial som används till vätskeförpackningar, som till exempel mjölk- och juicepaket. Resultaten pekar på att en ojämn absorption av tryckfärg kan leda till att bilder och text upplevs flammiga med en ojämn struktur. Detta skulle kunna förklara varför tryckproblem ibland uppstår trots att kartongytan är slät.

– Sofia Thorman har arbetat mycket målmedvetet och lyckats utveckla en lämplig testmetod och smarta utvärderingsrutiner, väl grundade i vetenskapliga frågeställningar. Detta gör att kartong- och förpackningstillverkande företag kan undersöka hur kartongmaterialet och bestrykningar fungerar i tillverkningsprocessen och i användarsituationer. Det är värt mycket eftersom dessa företag producerar stora volymer av kartong och förpackningar och utför mycket FoU-arbete, säger Magnus Lestelius, professor i Grafisk teknik vid Karlstads universitet och handledare vid Vipp industriforskarskola.

Läs hela avhandlingen här… Läs mer om Vipp här…

FAKTA

Arbetet har utförts vid Innventia, inom ramen för den industriella forskarskolan Vipp (Values Created in Fiber Based Processes and Products) vid Karlstads universitet, med stöd från KK-stiftelsen. Sofia Thorman presenterade sin licentiatavhandling den 5 mars 2015, ”Absorption non-uniformity characterisation and its impact on flexographic ink distribution of coated packaging boards”.

 

Fler Nyheter

flik
22
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Ny vd och koncernchef på Projektengagemang

Vårt medlemsföretag Projektengagemang får ny vd och koncernchef. Styrelsen har utsett Per Hedebäck. Han tillträder den 1 oktober och efterträder Per-Arne Gustavsson. Per-Arne Gustavsson grundade arkitekt- och teknikkoncernen 2006 och tänker nu gå i pension.  

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer