IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 September 2017

DRINOR TECKNAR AVTAL MED RINDI

I dagarna tog Paper Province medlemsföretag Drinor ett stort steg mot marknadslansering, när Rindi Älvdalen AB tecknade avtal om installation av fullskalig demo-maskin i sin fabrik i januari 2018.

Drinor började som ett Bioexpress-företag under Paper Province vingar för cirka två år sedan, kring en innovation som mekaniskt avvattnar biomaterial. Innovationen har potential att dramatiskt minska energiförbrukningen vid exempelvis pelletstillverkning och annan biomaterialbearbetning som kräver snabb avvattning och exakt styrning av fukthalten.

Förra året beviljades Drinor stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin teknologi vidare, och nu har alltså Rindi i Älvdalen tecknat avtal om leverans av fullskalig demo-maskin.

Eliminerar största flaskhalsen

För Rindi kommer Drinors såkallade CDP att innebära en ökad produktion. Efter inkörning ska maskinen kontinuerligt avvattna upp emot 100 kubikmeter sågspån per timme.

– På sikt kan det här betyda att det som kostnadsmässigt varit den största flaskhalsen för produktionen, nämligen torkning av sågspån, till viss del blir både enklare och billigare att bygga bort, med ökad produktion som följd, säger Thomas Wiklund på Rindi.

Verifiera tekniken i industriell miljö

Det här avtalet är precis vad Alex Thelander och Carl Romlin på Drinor har arbetat för.
– Att få ut en maskin på marknaden för att kunna verifiera vår banbrytande teknik i en industriell miljö är definitivt en milstope på väg mot fullskalig marknadslansering, menar Thelander.

Sex månaders test

Nu inleds ett intensivt förberedelsearbete inför leveransen i januari. Maskinen ska testas, checkas ut och monteras ner innan den skeppas till Älvdalen. Väl monterad i fabriken startar en sex månader lång testperiod. De erfarenheter som företaget samlar på sig kommer ge Drinor underlag för att fortsätta utveckla och påbörja tillverkningen av kommersiella maskiner.

 

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer