IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 September 2017

DRINOR TECKNAR AVTAL MED RINDI

I dagarna tog Paper Province medlemsföretag Drinor ett stort steg mot marknadslansering, när Rindi Älvdalen AB tecknade avtal om installation av fullskalig demo-maskin i sin fabrik i januari 2018.

Drinor började som ett Bioexpress-företag under Paper Province vingar för cirka två år sedan, kring en innovation som mekaniskt avvattnar biomaterial. Innovationen har potential att dramatiskt minska energiförbrukningen vid exempelvis pelletstillverkning och annan biomaterialbearbetning som kräver snabb avvattning och exakt styrning av fukthalten.

Förra året beviljades Drinor stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin teknologi vidare, och nu har alltså Rindi i Älvdalen tecknat avtal om leverans av fullskalig demo-maskin.

Eliminerar största flaskhalsen

För Rindi kommer Drinors såkallade CDP att innebära en ökad produktion. Efter inkörning ska maskinen kontinuerligt avvattna upp emot 100 kubikmeter sågspån per timme.

– På sikt kan det här betyda att det som kostnadsmässigt varit den största flaskhalsen för produktionen, nämligen torkning av sågspån, till viss del blir både enklare och billigare att bygga bort, med ökad produktion som följd, säger Thomas Wiklund på Rindi.

Verifiera tekniken i industriell miljö

Det här avtalet är precis vad Alex Thelander och Carl Romlin på Drinor har arbetat för.
– Att få ut en maskin på marknaden för att kunna verifiera vår banbrytande teknik i en industriell miljö är definitivt en milstope på väg mot fullskalig marknadslansering, menar Thelander.

Sex månaders test

Nu inleds ett intensivt förberedelsearbete inför leveransen i januari. Maskinen ska testas, checkas ut och monteras ner innan den skeppas till Älvdalen. Väl monterad i fabriken startar en sex månader lång testperiod. De erfarenheter som företaget samlar på sig kommer ge Drinor underlag för att fortsätta utveckla och påbörja tillverkningen av kommersiella maskiner.

 

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer