IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 September 2017

DRINOR TECKNAR AVTAL MED RINDI

I dagarna tog Paper Province medlemsföretag Drinor ett stort steg mot marknadslansering, när Rindi Älvdalen AB tecknade avtal om installation av fullskalig demo-maskin i sin fabrik i januari 2018.

Drinor började som ett Bioexpress-företag under Paper Province vingar för cirka två år sedan, kring en innovation som mekaniskt avvattnar biomaterial. Innovationen har potential att dramatiskt minska energiförbrukningen vid exempelvis pelletstillverkning och annan biomaterialbearbetning som kräver snabb avvattning och exakt styrning av fukthalten.

Förra året beviljades Drinor stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin teknologi vidare, och nu har alltså Rindi i Älvdalen tecknat avtal om leverans av fullskalig demo-maskin.

Eliminerar största flaskhalsen

För Rindi kommer Drinors såkallade CDP att innebära en ökad produktion. Efter inkörning ska maskinen kontinuerligt avvattna upp emot 100 kubikmeter sågspån per timme.

– På sikt kan det här betyda att det som kostnadsmässigt varit den största flaskhalsen för produktionen, nämligen torkning av sågspån, till viss del blir både enklare och billigare att bygga bort, med ökad produktion som följd, säger Thomas Wiklund på Rindi.

Verifiera tekniken i industriell miljö

Det här avtalet är precis vad Alex Thelander och Carl Romlin på Drinor har arbetat för.
– Att få ut en maskin på marknaden för att kunna verifiera vår banbrytande teknik i en industriell miljö är definitivt en milstope på väg mot fullskalig marknadslansering, menar Thelander.

Sex månaders test

Nu inleds ett intensivt förberedelsearbete inför leveransen i januari. Maskinen ska testas, checkas ut och monteras ner innan den skeppas till Älvdalen. Väl monterad i fabriken startar en sex månader lång testperiod. De erfarenheter som företaget samlar på sig kommer ge Drinor underlag för att fortsätta utveckla och påbörja tillverkningen av kommersiella maskiner.

 

Fler Nyheter

flik
21
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Papper vs plast och glas - vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?

Olika material har olika egenskaper som gör dem olika lämpade för att innehålla olika produkter och livsmedel. Frågan är: vilket material är miljövänligast om man räknar in förpackningens hela livscykel från tillverkning till användning och återvinning. Så här säger forskarna vid Karlstads universitet.

Läs mer
flik
20
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Nytt butikskoncept med enbart träprodukter

“Trä” Så heter en ny butik som slagit upp sina portar i Inre Hamn i Karlstad. Och sortimentet är precis vad namnet lovar.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Projektengagemang expanderar i Indien

Paper Province medlemsföretag Projektengagemang har vunnit flera nya internationella order. De nya uppdragen betyder bland annat att de får fortsatt förtroende att konstruera ett industriellt vattenreningsverk i Saudiarabien samt ett värmekraftverk i Indien.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Stora Enso Skoghalls bruk firar 100 år

När ett av Värmlands största företag i förra veckan fyllde hundra år firade de med att bjuda sina anställda på familjedag i Mariebergsskogen och festkväll med trerätters på Karlstad CCC. Dessutom bjöds politiker och beslutsfattare in till ett halvdagsseminarium om hållbar utveckling, där bland andra Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall pratade om bioekonomins potential.

Läs mer