IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
11 March 2015

”DET ÄR PLAST VI SKA BEKÄMPA”

I fredags bjöd Paper Province och BillerudKorsnäs in till klusterlunch på Gruvön. Närmare 60 personer kom för att nätverka, äta, se sig om på bruket och lyssna på Fredrik Turzik, platschef på Gruvön.

Gruvöns Bruks, motto är ”inte en dag utan framgång”. Och ska man tro Fredrik Turzik är det mer än tomma ord. Verksamheten utvecklas konstant på en mängd olika fronter.
– Vi är en effektiv fabrik och produktutveckling är viktigt för oss. Därför har vi många effektivitetsprogram och arbetar ständigt med att förbättra verksamheten.
– Men en sak åt gången, jag förespråkar hög intensitet och att göra färdigt ett projekt innan man startar ett nytt, understryker han.

STORA PÅ FLUTING

Gruvöns bruk har en lång och gedigen historia. Fabrikens äldsta pappersmaskin har varit i drift sedan 1931, och det var på Gruvön världens första vätskekartong tillverkades.
Sedan dess har mycket hänt. 2012 blev bruket en del av BillerudKorsnäs, en koncern som omsätter cirka 21 miljarder kronor och där Gruvön är en av åtta anläggningar. Gruvöns bruk har cirka 850 anställda och en produktionskapacitet på 685 000 ton per år.
– Fluting är vår största produkt. Vi gör den starkaste och mest hållbara i världen. Vi utvecklar förpackningar som är så starka som möjligt med så lite material som möjligt, för att våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt mot miljön. Det är plast vi ska bekämpa, uppmanar Turzik.
Något man sakta men säkert gör.

FRAMTIDEN

Gruvön utvecklar och producerar olika typer av förpackningsmaterial – ett segment som har stor potential nu när internethandeln fortsätter att öka dramatiskt.
– Vi kommer investera 300 miljoner kronor i ”Pulp 2015” – en uppgradering av vår barrmassalinje samt ca 180 miljoner kronor i vårt flutingbruk för ökad kapacitet och förbättrad kvalitet. Dessutom fortsätter vi att eliminera flaskhalsar och utveckla vår ”operational excellence” med nya arbetssätt och verktyg.
Arbetet mot utveckling fortsätter alltså varje dag – precis som Stor-Johan först avsåg.

KLUSTER STÄRKER

Turzik talade också en del om värdet av att ingå i ett stark företagskluster.
– Paper Province är en fantastisk möjlighet – för det är här kompetensen finns, inte på Sergels Torg. Vi måste fortsätta utveckla vårt kluster eftersom det ger en holistisk effekt och gör oss starka tillsammans.
Ett sätt att göra detta på är genom att nätverka – att ses, byta erfarenheter och knyta kontakter. Något som bland annat klusterluncherna främjar. Nästa gång, den 17 april, är det Nordic Paper i Åmotfors tur att välkomna till klusterlunch. Missa inte det!

SMÅTT OCH GOTT OM GRUVÖNS BRUK

• Gruvön utgör ca en femtedel av koncernen och producerar 660 000 ton produkter per år.
• Gruvön har fem pappersmaskiner. I PM6 investeras det ca 180 miljoner kronor vid vårens underhållsstopp.
• En barrmassalinje och en lövmassalinje. Barrmassalinjen investerar man ca 300 miljoner i vid vårens stora underhållsstopp.
• Över 50 procent självförsörjningsgrad på el.

PRESENTATION

Se presentationen från klusterlunchen på BillerudKorsnäs Gruvön här.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer