IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
11 March 2015

”DET ÄR PLAST VI SKA BEKÄMPA”

I fredags bjöd Paper Province och BillerudKorsnäs in till klusterlunch på Gruvön. Närmare 60 personer kom för att nätverka, äta, se sig om på bruket och lyssna på Fredrik Turzik, platschef på Gruvön.

Gruvöns Bruks, motto är ”inte en dag utan framgång”. Och ska man tro Fredrik Turzik är det mer än tomma ord. Verksamheten utvecklas konstant på en mängd olika fronter.
– Vi är en effektiv fabrik och produktutveckling är viktigt för oss. Därför har vi många effektivitetsprogram och arbetar ständigt med att förbättra verksamheten.
– Men en sak åt gången, jag förespråkar hög intensitet och att göra färdigt ett projekt innan man startar ett nytt, understryker han.

STORA PÅ FLUTING

Gruvöns bruk har en lång och gedigen historia. Fabrikens äldsta pappersmaskin har varit i drift sedan 1931, och det var på Gruvön världens första vätskekartong tillverkades.
Sedan dess har mycket hänt. 2012 blev bruket en del av BillerudKorsnäs, en koncern som omsätter cirka 21 miljarder kronor och där Gruvön är en av åtta anläggningar. Gruvöns bruk har cirka 850 anställda och en produktionskapacitet på 685 000 ton per år.
– Fluting är vår största produkt. Vi gör den starkaste och mest hållbara i världen. Vi utvecklar förpackningar som är så starka som möjligt med så lite material som möjligt, för att våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt mot miljön. Det är plast vi ska bekämpa, uppmanar Turzik.
Något man sakta men säkert gör.

FRAMTIDEN

Gruvön utvecklar och producerar olika typer av förpackningsmaterial – ett segment som har stor potential nu när internethandeln fortsätter att öka dramatiskt.
– Vi kommer investera 300 miljoner kronor i ”Pulp 2015” – en uppgradering av vår barrmassalinje samt ca 180 miljoner kronor i vårt flutingbruk för ökad kapacitet och förbättrad kvalitet. Dessutom fortsätter vi att eliminera flaskhalsar och utveckla vår ”operational excellence” med nya arbetssätt och verktyg.
Arbetet mot utveckling fortsätter alltså varje dag – precis som Stor-Johan först avsåg.

KLUSTER STÄRKER

Turzik talade också en del om värdet av att ingå i ett stark företagskluster.
– Paper Province är en fantastisk möjlighet – för det är här kompetensen finns, inte på Sergels Torg. Vi måste fortsätta utveckla vårt kluster eftersom det ger en holistisk effekt och gör oss starka tillsammans.
Ett sätt att göra detta på är genom att nätverka – att ses, byta erfarenheter och knyta kontakter. Något som bland annat klusterluncherna främjar. Nästa gång, den 17 april, är det Nordic Paper i Åmotfors tur att välkomna till klusterlunch. Missa inte det!

SMÅTT OCH GOTT OM GRUVÖNS BRUK

• Gruvön utgör ca en femtedel av koncernen och producerar 660 000 ton produkter per år.
• Gruvön har fem pappersmaskiner. I PM6 investeras det ca 180 miljoner kronor vid vårens underhållsstopp.
• En barrmassalinje och en lövmassalinje. Barrmassalinjen investerar man ca 300 miljoner i vid vårens stora underhållsstopp.
• Över 50 procent självförsörjningsgrad på el.

PRESENTATION

Se presentationen från klusterlunchen på BillerudKorsnäs Gruvön här.

Fler Nyheter

flik
22
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Ny vd och koncernchef på Projektengagemang

Vårt medlemsföretag Projektengagemang får ny vd och koncernchef. Styrelsen har utsett Per Hedebäck. Han tillträder den 1 oktober och efterträder Per-Arne Gustavsson. Per-Arne Gustavsson grundade arkitekt- och teknikkoncernen 2006 och tänker nu gå i pension.  

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer