IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
11 March 2015

”DET ÄR PLAST VI SKA BEKÄMPA”

I fredags bjöd Paper Province och BillerudKorsnäs in till klusterlunch på Gruvön. Närmare 60 personer kom för att nätverka, äta, se sig om på bruket och lyssna på Fredrik Turzik, platschef på Gruvön.

Gruvöns Bruks, motto är ”inte en dag utan framgång”. Och ska man tro Fredrik Turzik är det mer än tomma ord. Verksamheten utvecklas konstant på en mängd olika fronter.
– Vi är en effektiv fabrik och produktutveckling är viktigt för oss. Därför har vi många effektivitetsprogram och arbetar ständigt med att förbättra verksamheten.
– Men en sak åt gången, jag förespråkar hög intensitet och att göra färdigt ett projekt innan man startar ett nytt, understryker han.

STORA PÅ FLUTING

Gruvöns bruk har en lång och gedigen historia. Fabrikens äldsta pappersmaskin har varit i drift sedan 1931, och det var på Gruvön världens första vätskekartong tillverkades.
Sedan dess har mycket hänt. 2012 blev bruket en del av BillerudKorsnäs, en koncern som omsätter cirka 21 miljarder kronor och där Gruvön är en av åtta anläggningar. Gruvöns bruk har cirka 850 anställda och en produktionskapacitet på 685 000 ton per år.
– Fluting är vår största produkt. Vi gör den starkaste och mest hållbara i världen. Vi utvecklar förpackningar som är så starka som möjligt med så lite material som möjligt, för att våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt mot miljön. Det är plast vi ska bekämpa, uppmanar Turzik.
Något man sakta men säkert gör.

FRAMTIDEN

Gruvön utvecklar och producerar olika typer av förpackningsmaterial – ett segment som har stor potential nu när internethandeln fortsätter att öka dramatiskt.
– Vi kommer investera 300 miljoner kronor i ”Pulp 2015” – en uppgradering av vår barrmassalinje samt ca 180 miljoner kronor i vårt flutingbruk för ökad kapacitet och förbättrad kvalitet. Dessutom fortsätter vi att eliminera flaskhalsar och utveckla vår ”operational excellence” med nya arbetssätt och verktyg.
Arbetet mot utveckling fortsätter alltså varje dag – precis som Stor-Johan först avsåg.

KLUSTER STÄRKER

Turzik talade också en del om värdet av att ingå i ett stark företagskluster.
– Paper Province är en fantastisk möjlighet – för det är här kompetensen finns, inte på Sergels Torg. Vi måste fortsätta utveckla vårt kluster eftersom det ger en holistisk effekt och gör oss starka tillsammans.
Ett sätt att göra detta på är genom att nätverka – att ses, byta erfarenheter och knyta kontakter. Något som bland annat klusterluncherna främjar. Nästa gång, den 17 april, är det Nordic Paper i Åmotfors tur att välkomna till klusterlunch. Missa inte det!

SMÅTT OCH GOTT OM GRUVÖNS BRUK

• Gruvön utgör ca en femtedel av koncernen och producerar 660 000 ton produkter per år.
• Gruvön har fem pappersmaskiner. I PM6 investeras det ca 180 miljoner kronor vid vårens underhållsstopp.
• En barrmassalinje och en lövmassalinje. Barrmassalinjen investerar man ca 300 miljoner i vid vårens stora underhållsstopp.
• Över 50 procent självförsörjningsgrad på el.

PRESENTATION

Se presentationen från klusterlunchen på BillerudKorsnäs Gruvön här.

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer