IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
6 July 2017

Dags att se förpackningen som en miljöhjälte

Förpackningar som hjälper konsumenten minska matsvinnet är framtiden. Det var panelen som diskuterade framtidens förpackningar på Paper Province seminarium ”Förpackningsevolution 3.0” under Almedalsveckan eniga om.

Idag är problemet med att vi slänger mat långt större än hur själva förpackningen är tillverkad eller återvinns. Helén Williams, forskare på Karlstads universitet har i över tio år forskat på konsumentbeteende, matsvinn och förpacknings betydelse. Hon hoppas att det snart ska gå att göra det enkelt för konsumenten att själv räkna ut vad som är mest miljövänligt att välja.

– Små förpackningar kan bidra till att vi slänger mindre mat. Hur förpackningar kan återförslutas bidrar också till minskat svinn. Att tipsa konsumenten om förvaring eller vad man göra med rester är ett annat sätt, säger Helén Williams.

I panelen fanns förpackningsutvecklaren Lisa Säfwenberg från Axfood och Anna Lilja, miljöansvarig för Konsumentföreningen i Stockholm. De var eniga om att både producent och konsument har ett ansvar och att forskningen är viktig för att göra rätt vägval i alla led, från matproduktion till det egna kylskåpet.

– Det är lätt att stirra sig blind på förpackningen och tänka att det är den som påverkar miljön både när den produceras och hamnar i återvinningen eller i soporna. Att vi är med i Almedalen och presenterar aktuell forskning och diskuterar frågan bidrar till att öka kunskapen och nå de globala miljömålen, säger Maria Hollander, vd Paper Province.

Förre landsbygdsministern och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C), fanns också i panelen. Politikens ansvar, inte minst när det gäller datummärkning, var ett exempel han tog upp där det finns mycket att göra för att minska matsvinnet.

Maria Hollander var nöjd både med uppslutningen på det första egna seminariet och att frågan diskuterats på fler seminarier under veckan.

Fler Nyheter

flik
22
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Tre minuter om Klimatsmart innovation

Peter Edberg (till vänster i soffan) är projektledare på Paper Province. Han berättar om Klimatsmart innovation för intresserade åhörare och företagsgrannar i Innovation Park. Konceptet heter Keep talking och går ut på att pitcha vad man sysslar med – på tre minuter.

Läs mer
flik
21
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Papper vs plast och glas - vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?

Olika material har olika egenskaper som gör dem olika lämpade för att innehålla olika produkter och livsmedel. Frågan är: vilket material är miljövänligast om man räknar in förpackningens hela livscykel från tillverkning till användning och återvinning. Så här säger forskarna vid Karlstads universitet.

Läs mer
flik
20
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Nytt butikskoncept med enbart träprodukter

“Trä” Så heter en ny butik som slagit upp sina portar i Inre Hamn i Karlstad. Och sortimentet är precis vad namnet lovar.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Projektengagemang expanderar i Indien

Paper Province medlemsföretag Projektengagemang har vunnit flera nya internationella order. De nya uppdragen betyder bland annat att de får fortsatt förtroende att konstruera ett industriellt vattenreningsverk i Saudiarabien samt ett värmekraftverk i Indien.

Läs mer