IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
6 July 2017

Dags att se förpackningen som en miljöhjälte

Förpackningar som hjälper konsumenten minska matsvinnet är framtiden. Det var panelen som diskuterade framtidens förpackningar på Paper Province seminarium ”Förpackningsevolution 3.0” under Almedalsveckan eniga om.

Idag är problemet med att vi slänger mat långt större än hur själva förpackningen är tillverkad eller återvinns. Helén Williams, forskare på Karlstads universitet har i över tio år forskat på konsumentbeteende, matsvinn och förpacknings betydelse. Hon hoppas att det snart ska gå att göra det enkelt för konsumenten att själv räkna ut vad som är mest miljövänligt att välja.

– Små förpackningar kan bidra till att vi slänger mindre mat. Hur förpackningar kan återförslutas bidrar också till minskat svinn. Att tipsa konsumenten om förvaring eller vad man göra med rester är ett annat sätt, säger Helén Williams.

I panelen fanns förpackningsutvecklaren Lisa Säfwenberg från Axfood och Anna Lilja, miljöansvarig för Konsumentföreningen i Stockholm. De var eniga om att både producent och konsument har ett ansvar och att forskningen är viktig för att göra rätt vägval i alla led, från matproduktion till det egna kylskåpet.

– Det är lätt att stirra sig blind på förpackningen och tänka att det är den som påverkar miljön både när den produceras och hamnar i återvinningen eller i soporna. Att vi är med i Almedalen och presenterar aktuell forskning och diskuterar frågan bidrar till att öka kunskapen och nå de globala miljömålen, säger Maria Hollander, vd Paper Province.

Förre landsbygdsministern och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C), fanns också i panelen. Politikens ansvar, inte minst när det gäller datummärkning, var ett exempel han tog upp där det finns mycket att göra för att minska matsvinnet.

Maria Hollander var nöjd både med uppslutningen på det första egna seminariet och att frågan diskuterats på fler seminarier under veckan.

Fler Nyheter

flik
13
December
Nyheter
Av: robert-rundberget

Forskning blev konst

7 december arrangerade Paper Province tillsammans med Karlstads universitet ett unikt vernissage där aktuella forskningsprojekt visades upp som konst på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer
flik
13
December
Nyheter
Av: m-wangestam

På väg mot studentliv och bi-strömmar i Kina

Om några dagar reser Tobias Söderbom Olsson och Gustav Lilliecreutz till Hong Kong. De har blivit antagna som utbytesstudenter på The Chinese University of Hong Kong. De kommer även utföra ett uppdrag åt Paper Province. ”Vi ska titta på de kinesiska sågverkens produktionskedjor och deras bi-strömmar”, säger Tobias Söderbom Olsson.

Läs mer
flik
11
December
Nyheter
Av: m-wangestam

De spanar efter en stor miljöbov på sjukhuset - plastpåsar

Landstinget i Värmland har pekat ut plastpåsar som en av tio engångsprodukter som ger stora klimatavtryck. Det är bakgrunden till att tjugo personer ger sig ut i verksamheten på sjukhuset för att undersöka hur processerna kring plastpåsar ser ut. ”Vi tittar på problem och utmaningar i en användares verklighet för att ta reda på om det kan skapa bättre lösningar”, säger Camilla Evensson, projektledare på…

Läs mer
flik
6
December
Nyheter
Av: m-wangestam

Stort engagemang för ett hållbart Hammarö

”Bygg nya hus i trä. Gör Hammarö till Sveriges bästa cykelkommun. Gör klimatsmarta upphandlingar i kommunen. Ordna en buss (av trä) som går på biobränsle till Karlstad. Få källsorteringen på Hammarö att fungera.” Kreativiteten flödar på workshopen Klimatsmart Hammarö.

Läs mer