IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
11 February 2014

COWI tecknar avtal med ESS

Utanför Lund byggs världens främsta forskningsanläggning för avancerad materialforskning med neutroner. Projektet kommer under många år framöver att vara ett av Sveriges största byggprojekt. COWI AB har tecknat ramavtal med ESS för detta greenfieldprojekt.

På en yta av 74 hektar nordost om Lund byggs ESS, European Spallation Source – en unik forskningsanläggning som blir världens främsta centrum för materialforskning på partikelnivå med neutroner.

Anläggningen, som kommer att drivas av minst 17 europeiska länder gemensamt och bli ett tvärvetenskapligt centrum, baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla. Arbetet på siten förväntas börja till sommaren och upphandlingarna för den enorma anläggningen har startat. COWI AB och ESS tecknade nyligen ramavtal som banar väg för uppdrag inom projektering, management, HSE (Hälsa, Säkerhet och Miljö) och BIM (Byggnadsinformations- modellering).
”Avtalet med ESS är ett viktigt kvitto på vår erfarenhet, bredd och kompetens inom COWI”, säger Anders Rydberg, VD för COWI AB.

Han får medhåll av Jan Karlsson, avdelningschef för Byggteknik Industri inom COWI och uppdragsansvarig för ESS. ”Den här avancerade anläggningen kommer att kräva insatser från de bästa av de bästa. Med vår erfarenhet av allt från tunga industrikonstruktioner till tunnlar, laboratorier och kontor har vi ett skickligt lag till förfogande, och ser fram emot att visa vad vi kan.”

Från COWI kan spetskompetens från hela världen ställas till projektets förfogande vid behov. ESS är ett av de mest avancerade vetenskapliga infrastrukturprojekt som någonsin genomförts; i tillägg ett av de mest omfattande. Investeringen uppgår till cirka 16 miljarder SEK. 

På COWIs snabbt växande Malmökontor är även den regionala aspekten intressant för framtiden: ”För regionen är ESS det största och mest betydelsefulla som hänt. Att få vara delaktig när världens modernaste forskningsanläggning tar form känns både viktigt och utmanande”, konstaterar Jan Lövgren, chef för COWIs byggnads- och fastighetsverksamhet vid Malmökontoret och drivande i COWIs referensgrupp för ESS. Han fortsätter: ”Här i södra Sverige ser vi också den enorma utvecklingspotential för regionen som det här projektet medför. En ny stor-region växer fram längs axeln från Köpenhamn, via Malmö till Lund – med allt vad det innebär i form av nya bostäder, hotell, pendlingsmöjligheter och annan infrastruktur.”

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer