IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
24 March 2017

Chalmers-ingenjörer invaderar

Som arrangör av Chalmersresan ler jag inombords när jag råkar höra en student berätta för en medresenär att ”Jag vill gärna jobba med någon form av träförädling i framtiden, för det skulle kännas helt rätt i magen att arbeta med en miljövänlig råvara”. Jag hoppas att det är precis sådana tankar som kommer motivera dagens studenter i deras framtida yrkesval, och därför finns det hopp om en bättre värld.

Chalmersresan är en institution i sig själv. Varje vår fyller Paper Province en buss med chalmersingenjörer och åker på studiebesök hos några av våra medlemsföretag. Ingen minns hur länge vi gjort det, men eftersom det är så värdefullt för både medlemsföretag och studenter fortsätter vi år efter år. Det skapar ingen invasion av kompetent arbetskraft precis, men studieresan gör ändå att medlemmarna i Paper Province annekterar en plats på talangfulla studenters mentala kartbild. Och vi vet att resan är en ögonöppnare för många av dem, för vi frågar alltid.

TREVANDE NYFIKENHET

Första hållplatsen: Somas i Säffle. Där bjöds på företagspresentation av Somas och BTG Instruments, och en uppskattad rundvandring i Somas produktionsanläggning. Studenterna är till en början försiktigt nyfikna och lite trevande i sina försök att ta kontakt med företagsrepresentanterna, men blir under dagen allt mer frågvisa och kontaktsökande.

I år känner vi företagare inte de här studenterna, men om några år är det förmodligen tvärtom. Framgång kan ha den effekten på folk. Och det här är studenter med ljusa framtidsutsikter. Därför är det så viktigt att vi ser till att lära känna dem redan nu.

SOM ATT TRÄFFAS AV KRYMP-STRÅLE

Andra anhalten var Valmet på Lamberget i Karlstad, som bjöd på en riktig braklunch. Efterrätten sköljdes ned med gott kaffe och företagspresentationer av Valmet själva, Rottneros och Nordic Paper. Rundvandringen i Valmets verkstad är en lek med proportioner. Allt är så stort att det känns som jag träffats av en krymp-stråle från någon science fiction-film. En vertikal svarv gnager långsamt av metallflisor från en gigantisk tub, som om några vecka eller så kommer vara en yankee cylinder. En navkapsel-liknande skiva med en diameter på runt 6-7 meter. Mycket ska man se.

UPPSKATTAD ARBETSUPPGIFT

Stora Enso Skoghalls bruk stod för sista studiebesöket. Förutom Stora Enso presenterade Sweco och BillerudKorsnäs sina företag. Kristina Lindroos från BillerudKorsnäs illustrerade en arbetsdag genom att ge studenterna en arbetsuppgift att lösa två och två. Ett uppskattat inslag tyckte många av studenterna, som över lag var mest nyfikna på hur vardagen är för en ingenjör.

Efter Skoghall for bussen till Nöjesfabriken, med middag och mingel. Många var vid det här laget trötta, men trots det passade många på att söka kontakt och ställa frågor. Hur är det egentligen att arbeta som utvecklingsingenjör? Vad tjänar man? Vilka är arbetstiderna? Hur får jag jobb hos er, och många andra frågor.

LÄRORIKT BESÖK

Karl Ståhlberg som läser maskinteknik vid Chalmers var mycket nöjd med dagen.

– Höjdpunkten var att besöka Valmet och se hur de bygger maskinerna. Att de monterar hela maskinen på plats i verkstaden, för att sedan ta isär den och skicka till kunden. Ganska komplext i mina ögon. Det har också varit lärorikt att få se så många olika delar av industrin, inte bara pappersbruken och Valmet, utan även Somas.

Morvarid Mohammadali, som pluggar till elektroingenjör, håller med Karl Ståhlberg om att rundvandringarna är givande.

– Jag tog kort på allt som var tillåtet och skickade till mina vänner som inte var med idag, så att de kunde se vad de missade. Det har också varit värdefullt att få träffa alla företagsrepresentanter. Jag kommer rekommendera ett flertal vänner att åka med nästa år.

Vid tangenterna:
Robert Rundberget

 

chalmersbildspel chalmersbildspel-20 chalmersbildspel-19 chalmersbildspel-18 chalmersbildspel-17 chalmersbildspel-16 chalmersbildspel-15 chalmersbildspel-14 chalmersbildspel-13 chalmersbildspel-12 chalmersbildspel-11 chalmersbildspel-10 chalmersbildspel-9 chalmersbildspel-8 chalmersbildspel-7 chalmersbildspel-6 chalmersbildspel-5 chalmersbildspel-4

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer