IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
30 January 2018

CCI i Säffle hjälper kunden med hela processen

CCI Valve Technology är ett av våra nya medlemsföretag. De huserar i Säffle och är experter på ångventiler för process- och kraftindustrin. ”De flesta företag som har en turbin har ventiler från oss”, säger vd Peter Kull.

I september förra året tillverkades den sista ventilen i Säffle, men teknologicentret med ett hundratal anställda finns kvar.

– Man kan säga att vi gör allt förutom att tillverka ventilerna. Vi har sälj-, marknad- projektledning- och utvecklingsavdelningar i Säffle, säger Peter Kull.

CCI har alltså utvecklats från en tillverkande enhet till ett internationellt bolag med tillverkningen flyttad utomlands.

Vad tycker du om omställningen?
– Förr kunde man gå ut i verkstaden med en ritning och be svarvaren att göra en ändring. Nu får vi vända oss till Tjeckien eller Indien. Det är en tung omställning och en stor utmaning för oss.

Hur tar ni er an den utmaningen?
– Förr tillverkade vi ventiler och var nöjda med det. I framtiden krävs att vi jobbar mer med processen och applikationen. Vi vill ha ett mervärde i våra produkter och koncept. Vi har ett stort systemapplikationskunnande och kan hjälpa våra kunder med hela processen.

Ett exempel på det stora kunnande som finns i Säffle är de femton ventildoktorer som finns kvar, varav Peter Kull är en av dem.

– Vi har kunskapen om ventilen och applikationen, hur ventilen ska tillverkas, hur den ska sitta i systemet, svetsas, användas, hanteras… den kunskapen har vi kvar.

GEDIGEN HISTORIA

CCI har en gedigen historia och det är inte många år kvar till hundraårsjubileet.

– Företaget startade 1921 och hette på den tiden Källe Regulatorer efter grundaren doktor Torsten Källe, en svensk uppfinnare och företagare.

Under årens lopp har ägarbilden varierat. På 1980-talet blev Bonnier Technical Group ägare och 2001 delades företaget upp, ena halvan blev BTG instruments som ligger bara några meter från CCI. Den andra halvan – ventildelen – köptes av amerikanska CCI. Men i folkmun kallas CCI:s produkter fortfarande för BTG-produkter.

ENGELSKA IMI HUVUDÄGARE

– För att krångla till det ytterligare heter vi idag även IMI på grund av att engelska IMI är huvudägare för den europeiska enheten.

IMI är en jättekoncern med 18 000 anställda världen över.

– Vår grupp består av 3 500 anställda med tillverkning i Tjeckien, Indien, USA, Brasilien, Kina och Korea.

CCI jobbar i ett segment som de är ganska ensamma om i världen.

– Vi är åtta-nio leverantörer i världen som jobbar med det här. I Sverige finns ingen konkurrent.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer