IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
27 March 2015

Broar byggdes mellan studenter och företag

Igår fylldes en buss med 33 ingenjörsstudenter från Chalmers som begav sig av för att träffa sex av Paper Provence medlemsföretag. Med studiebesök, företagspresentationer och mingel blev det en givande dag som var mycket uppskattad av studenterna. – Det har varit väldigt informativt och kul att se hur det ser ut på riktigt, inte bara vad man läser och lär sig. Sade Niklas Busck.

Som student är det inte alltid man har så jättestor koppling till arbetslivet. Vilket är viktigt för att till exempel skapa kontakter för framtiden, få en bättre uppfattning av vad man själv vill göra efter studierna och för att lättare kunna applicera den teori som man dagligen tar till sig till något mer verkligt. Så när Paper Province tillsammans med Sweco, Prevas, Somas, BillerudKorsnäs Gruvön, Stora Enso Skoghall och Rexcell bjöd in ingenjörsstudenter på Chalmers till en heldag i denna anda var det flera som nappade.

Med presentationer, studiebesök och mingel på schemat anlände 33 studenter till Rexcell i Skåpafors på morgonen. Där fick de en presentation av verksamheten, varpå det blev en rundvandring bland maskinerna. På plats fanns även Daniel Jonsson från Somas. Han berättade om sitt projekt Firesafe.
– Det går ut på att se till så att en ventil klarar av en brand. För att testa det hettar man upp ventilen till 1 000 grader ungefär och kyler den sedan med vatten. Ventilen ska efter det hålla tätt, förklarade han.
Bland de sex företag som var med under dagen var det flera som, precis som Daniel, fokuserade lite mer på att berätta om sina yrken än om verksamheten i sig. Detta var ett mycket uppskattat inslag.
– Att de har berättat om sina roller och hur en arbetsdag kan se ut har gett en bild av vad man kan göra efter utbildningen och det känns bra, konstaterade Anna Frisenstam.

”Morot för studenter”

Under dagen stod fyra stopp på schemat; Rexcell, BillerudKorsnäs Gruvön, Sweco och Nöjesfabriken. Men vädergudarna ville annorlunda. I och med snöoväder blev det trafikkaos med flera stopp och förseningar. Det gjorde att fyra planerade stopp fick bli tre. Det påverkade dock inte möjligheten för samtliga företagen att visa upp sig själva. Vilket det gjorde bra.
– De har haft en positiv inställning, man har känt att de är intresserade av oss, sade Magnus Sjölander.
Något som flera höll med om.
– Det som har varit bäst är att man bygger broar mellan studenter och företag. Det känns att företagen som är med verkligen vill prata med oss. Det blir lite som en morot när man pluggar, sade Serwah Ibrahim.

Idéer sattes på prov

På BillerudKorsnäs Gruvön, som var dagens andra stopp fick studenterna än en gång se pappersmaskiner på nära håll. De fick höra mer om hur det är att arbeta med produktutveckling. Där sates också deras innovationsförmåga på prov när Kristina Lindroos utmanade dem att komma på idéer för att minimera matsvinn med hjälp av pappersförpackningar. Bland förslagen som studenterna kom med fanns bland annat förpackningar med glatt yta för att maten inte ska fastna, mindre förpackningar så best-före-datum inte hinner gå ut, stöttåligare förpackningar och konserver av papper.
På Gruvön befann sig även Prevas som även de berättade om sin verksamhet och tog emot frågor från studenterna.

Middag och mingel

Det tredje och sista stoppet gjordes på Nöjesfabriken, där höll Sweco och Stora Enso Skoghall sina presentationer. Stora Enso berättade om hur var sjätte vätskeförpackning i värden tillverkas hos dem och hur de strävar efter att göra bättre förpackningar än de i plast. Sweco i sin tur pratade bland annat om sin styrka i och med det faktum att de har många kontor geografiskt utspridda.
– Vi är nära kunden, konstaterade Monika Bubholz.
Hon berättade att det inom Sweco finns tre olika karriärsvägar; uppdragsgivare, chef och specialist.
Men som ny finns det tre andra vägar; trainee, examensarbete och praktik.

Efter alla presentationer bjöds det på en föreläsning i hållbarhet och middag. Därpå blev det mingel. Då fick studenterna och företagen som varit med under dagen möjlighet att mingla och skapa nya värdefulla kontakter. Det blev en lång och lyckad dag!

Fler Nyheter

flik
17
November
Nyheter
Av: robert-rundberget

Europeiska cellulosaindustrins bekymrade kommentar till EU's vardande plaststrategi

Elva internationella organisationer inom olika delar av cellulosaindustrin skickade idag en bekymrad skrivelse till förste vicepresident Timmermans. Skrivelsen belyser tre riskområden som förknippas med plastanvändning och föreslår konkreta ändringar av plaststrategin innan den klubbas igenom längre fram. Så här skriver de:

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Höststopp på Stora Ensos 100-åring

Över tusen entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

Läs mer
flik
16
November
Nyheter
Av: m-wangestam

Paper Province guldsponsor på European Paper Week

Om två veckor drar den 19:e upplagan av European Paper Week igång i Bryssel. En tillställning som samlar människor från hela Europas pappersindustri. Paper Province finns förstås på plats. Och inte nog med det – vi är även guldsponsorer.

Läs mer
flik
14
November
Nyheter
Av: m-wangestam

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

Läs mer