IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
27 May 2014

Bäckhammars Algbruk invigt

Den 27 maj invigdes Bäckhammars Algbruk av Värmlands landshövding Kenneth Johansson. En unik anläggning där mikroalger odlas vilka effektivt tar hand om närsalter i brukens avloppsvatten och binder koldioxid ur rökgaserna.

Därefter utvinns bioolja, som kan raffineras till exempelvis biodiesel, bioplaster och smörjolja. Spillvärmen nyttjas för att hålla odlingen på lagom temperatur. Målet med projektet är att på ett hållbart sätt producera algbiomassa med hjälp av outnyttjade resurser vid ett massa- och pappersbruk och utvinna bioolja för analys av användbarhet.
– Nordic Paper Bäckhammar var mycket intresserade av att alganläggningen hamnade hos dom och samarbetet fungerar jättebra, berättar Niklas Strömberg, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Projek­tet leds av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, med hjälp av The Paper Province, Nordic Paper Bäckhammar samt elva andra aktörer från näringsliv, akademi och offentlighet. Projektet finansieras av Vinnova, Å-Forsk samt Region Värmland. Nordic Paper Bäckhammar är ett av medlemsföretagen i The Paper Province.

Vill du veta mer om projektet, kontakta innovationsrådgivare Magnus Persson, The Paper Province, på tel: 054-24 04 65.

Fler Nyheter

flik
15
January
Nyheter
Av: m-wangestam

Utveckla ditt företag med agil kompetensutveckling

Qualifier hjälper ledare att utveckla sina verksamheter med hjälp av agil kompetensutveckling. Arbetssättet grundar sig på egna erfarenheter och har utvecklats från den praktiska verkligheten. ”Jag saknade konceptet i mina tidigare yrkesroller som produktionschef och planeringschef,” säger Simon Sachs Ståhl.

Läs mer
flik
12
January
Nyheter
Av: m-wangestam

New name and ownership for Mondi Sunne - from now OptiPack

Mondi Sunne will operate under new ownership and will be named OptiPack AB from 11 January 2018.

Läs mer
flik
8
January
Nyheter
Av: m-wangestam

Sök sommarjobb på Gruvöns bruk

Sommaren närmar och med den semestertider. Är du över 18 år och på jakt efter sommarjobb? BillerudKorsnäs Gruvöns bruk i Grums har ett stort antal spännande yrken att söka. Missa inte sista ansökningsdag – den 28 februari.

Läs mer