IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
11 October 2016

50 blivande ingenjörer träffade medlemsföretag

Igår bar det av på KAU-resan, en dag då representanter från våra medlemsföretag och ingenjörsstudenter på Karlstads universitet fick möjlighet att träffas. Vi fyllde en buss med 50 blivande ingenjörer och begav oss ut för att träffa sju företag. Stoppen för dagen var Nordic Paper Bäckhammar, Stora Enso Skoghall och Sweco. Det blev en lyckad dag då många nya kontakter knöts - gynnsamma för både företag och studenter.

Kompetens är en viktig fråga för företag. För att kunna leverera krävs kunnig personal och just ingenjörer är något som är väldigt eftertraktat. Samtidigt önskar studenterna ett utvecklande och roligt arbete efter studierna. Genom att sammanföra de båda – studenter och företag – hoppas vi kunna agera länk mellan behov av kompetens och sökandet efter ett arbete. Därför arrangerar vi årligen en studieresa till några av medlemsföretagen för blivande ingenjörer – en för de på KAU och en för de på Chalmers. Igår var det KAU-studenternas tur att följa med.

Under dagen fick studenterna träffa representanter från Valmet, Stora Enso Skoghall, Cowi, SOMAS, Nordic Paper Bäckhammar, BTG och Sweco. Det första stoppet gjordes i Bäckhammar hos Nordic Paper. På bruket tillverkas kraftpapper och greece proof-papper, varav 95 procent går på export. Där fick de även träffa Valmet, som driver tissue operation i Karlstad. På plats fanns bland annat Elin Engqvist, civilingenjör inom innovation och produktdesign på Valmet. Hon berättade om sitt arbete som till exempel omfattar lay out-arbete i 2D och 3D, användarvänlighet, säkerhet, modularisering och standardisering och patentansökningar. Ingenjörsstudenterna fick en bra inblick i hur hon hamnade på Valmet, vad hon tycker om arbetet och hur en dag kan se ut för henne. Ett tips hon gav dem var att de inte skulle oroa sig för att inte ha all kunskap.
– Det finns ingen som kan allt, det kan jag lova. Kunskapen förväntas inte vara på plats från start, den växer med tiden. Det är bara att fråga kollegor, söka på nätet och använda Wikepedia, det gjorde jag jättemycket. Och tänk på att när plan A misslyckas finns resten av alfabetet.
Hon berättade även att Valmet spår en ljus framtid.
– Det är en positiv framtid för oss. Toapapper är inget som folk drar ner på när ekonomin är sämre. Dessutom så är det allt fler som börjar använda det.

Även Nordic Paper bjöd på insikter och erfarenheter från en ung ingenjör – Anna Rosén, varpå studenterna fick följa med och titta på en av brukets maskiner.

Världens största maskin för vätskekartong

Efter besöket i Bäckhammar bar det av till Stora Enso Skoghall för att träffa fler företag och titta på KM8 – världens största kartongmaskin för vätskekartong. Den är närmare 300 meter lång och en av anledningarna till att bruket har kapacitet att förse världen med var sjätte vätskekartong som finns. Bara KM8 har nämligen kapacitet att tillverka vätskekartong till 100 miljoner enlitersförpackningar varje dygn.

På plats fick studenterna även träffa Maria Rentzhog, som arbetar som produktionsutvecklare på bruket. Hon berättade att hon har en bakgrund som civilingenjör inom teknisk kemi och att hon arbetat på Skoghall sedan 2007. Som projektledare och produktutvecklare har hon bland annat arbetat för att förbättra förpackningarna till Värmlandsmjölken. Detta genom att dra ner på fibermängden och bestrykningen i paketen, vilket är bättre för miljön.

 

Under dagen framgick det tydligt att det fanns en röd tråd bland de flesta av de unga ingenjörerna som höll i presentationer under dagen – de hade arbete hos företagen som de skrivit sina ex-jobb hos.  En av dem var Anders Svensson Höök från Cowi.
– För inte så länge sedan gjorde jag samma resa som ni gör nu. Då blev jag kontaktad av Cowi i samband med ett examensarbete, berättade han.
Idag arbetar han där som konsult vilket bland annat innebär att han är rådgivare kring tekniska lösningar. För honom har arbetet inneburit en del resande.
– Pappers- och massabranschen är global. Det kan ta en utomlands, speciellt som konsult. Jag har bland annat varit i Ryssland.
Anders arbetsområden omfattar bland annat rör- och anläggningsdesign, plan- och utrustningslayout, 2D och 3D-modellering av anläggning samt stress och flexibilitetsräkningar av rörledningar.

Ex-jobb öppnar upp för jobb

Vid det tredje stoppet, som gjordes hos Sweco, fanns även representanter från SOMAS och BTG.
– I Karlstad är vi strax över 200 som arbetar. Vi är ett hela Sweco i miniatyr. Vi har alla kompetenser och kan driva alla projekt, berättade Fredrik Björk. Till sin hjälp för att presentera Sweco hade han den nyutexaminerade Emelie Hartung som sedan augusti arbetar som byggnadskonstruktör. Även hon var en av dem som fick sitt jobb efter att ha skrivit sitt ex-jobb för företaget. Lika så är Niclas Dahlman. Han har sedan han avslutade sina studier vid Karlstads universitet arbetat som utvecklings- och forskningsingenjör på BTG.
– Vi tillverkar mätgivare, främst för papper- och massaindustrin. Vi mäter koncentrationen, ljuset och kappatal. Vi finns representerade överallt där man gör papper och längs med hela massalinjen där vi mäter lite olika saker på vägen.

Även Daniel Jansson har studerat vid KAU. Han var färdig högskoleingenjör 2007. Idag arbetar han som konstruktör och utvecklingsingenjör på SOMAS som gör ventiler.
– Vi arbetar i projektform. På SOMAS, som är ganska litet – ca 140 personer, får man vara med hela vägen. Det tycker jag om.

Mingel och god mat

KAU-resan avslutades på Nöjesfabriken. Där bjöd Per Andersson, ingenjör på avdelningen för biomaterial på Stora Enso Research Center på en föreläsning om sin väg från skolbänken till där han är idag. Några av råden han gav var; sök kortare tjänster så som projektanställningar och vikariat, tänk över ex-jobb och var ute i god tid – det kan vara vägen till jobb, prata med andra som läst samma utbildning till dig och se vad de gör idag för att få en inblick i vad du kan göra.

Påsen knöts sedan ihop med middag och mingel. På plats till detta fanns representanter från samtliga företag som varit med under dagen. Det gjorde att båda parter hade möjlighet att ta reda på mer om varandra. Förhoppningsvis knöts nya kontakter som kan leda till ex-jobb, sommarjobb eller framtida anställningar.

kauresan-2016-webb-14

kauresan-2016-webb-13

kauresan-2016-webb-12

kauresan-2016-webb-19

kauresan-2016-webb-7

kauresan-2016-webb-1

kauresan-2016-webb-3

kauresan-2016-webb-18

 

kauresan-2016-webb-5

kauresan-2016-webb-17

kauresan-2016-webb-15

kauresan-2016-webb-21

 

 

Fler Nyheter

flik
24
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

Chalmers-ingenjörer invaderar

Som arrangör av Chalmersresan ler jag inombords när jag råkar höra en student berätta för en medresenär att ”Jag vill gärna jobba med någon form av träförädling i framtiden, för det skulle kännas helt rätt i magen att arbeta med en miljövänlig råvara”. Jag hoppas att det är precis sådana tankar som kommer motivera dagens studenter i deras framtida yrkesval,…

Läs mer
flik
17
March
Nyheter
Av: m-hilden

Produktionsökning och spännande förpackningsprojekt på Rottneros bruk

På Rottneros i Sunne är det mycket som händer. Bruket är i full gång med Agenda 500, en långsiktig industriell plan för att öka kapaciteten. Sedan starten i maj 2015 har man redan tagit stora kliv. Från en kapacitet på 157 000 ton pappersmassa 2016 är den för tillfället 173 000 ton och fortsätter mot målet på 200 000 ton…

Läs mer
flik
15
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

EFFEKTIVARE TESTMETODER MED NYTT SAMARBETE

UMV och Packaging Greenhouse har startat ett samarbete för att erbjuda kunderna möjligheter att pilotköra ny teknik inom bestrykning och i realtid mäta och utvärdera resultatet. – På sikt vill vi bygga ett helt Coating Competence Centre, berättar Ronnie Andersson, vd på UMV Coating Systems i Säffle.

Läs mer
flik
14
March
Nyheter
Av: m-hilden

Daniel Nilsson vann årets frågetävling vid Hotspot

Vid Hotspot varje år arrangerar Paper Province en frågetävling som tar besökarna från vår monter vidare till samtliga medlemsföretag på plats. Genom att låta studenterna svara på en fråga om varje företag är de med och tävlar – år om om ett presentkort på Mitt i City. Årets vinnare, med alla rätt, blev Daniel Nilsson.

Läs mer